Ontroerend Goed :: A Game Of You

Terwijl een groot deel van de Vlaamse theaterwereld lustig voortsurft op een Golf die al een jaar of twintig door het land kabbelt, verovert Ontroerend Goed langzaam maar zeker de Angelsaksische wereld. Na drie opeenvolgende triomfantelijke passages op het Fringe-festival in Edinburgh en een uitnodiging van Cate Blanchett om in haar theater iets te komen maken, lijkt het haast een fait divers dat er in Hasselt (of all places) ook een nieuwe voorstelling in première gaat. Het zou echter wel eens hun meesterstuk kunnen blijken.

A Game Of You is het sluitstuk van een trilogie performances waarin Ontroerend Goed haar publiek met zichzelf confronteert. Nooit zit je veilig in het donker te kijken naar menselijk gestuntel op het podium, maar telkens word je geconfronteerd met het jouwe. In The Smile Off Your Face wordt de toeschouwer geconfronteerd met zijn angsten en controledwang. In Intern staan fantasieën en dromen centraal, al zou je deze performance al als een uitpuring kunnen zien van een deel van de eerste. A Game Of You gaat nog een stap verder en confronteert je gewoon onverbloemd met jezelf.

Nog heimelijker dan bij Intern zetten de performers je in je blootje, maar net zoals in het onvolprezen The Smile Off Your Face tonen ze zich ook zorgzaam en word je nooit aan je lot overgelaten. De bezoeker komt veel mensen tegen tijdens A Game Of You — we telden er minstens negen — maar uiteindelijk draait het allemaal om jou.

Je begint in een klein kamertje voor een grote spiegel, in het gezelschap van een lege stoel en een tafel vol rommel. Een volgekribbeld notaboekje, wat speelgoed, een doos zakdoekjes, wat plastic bekertjes en een karaf water. Je krijgt ruimschoots de tijd om dat alles te bestuderen en — jij bent de baas — te bepotelen en te herorganiseren. Tot een tweede persoon de kamer binnenkomt, er zich een gesprek ontspint en je een lange gang wordt ingestuurd. Vanaf dan leiden de spelers je door een doolhof van kamertjes, mensen en jezelf.

A Game Of You baadt in een sfeer van peepshows: van bekijken en bekeken worden; van kwetsbaarder zijn dan je aanvankelijk dacht. Je wil gegeneerd wegduiken — weer het veilige donker in — maar lacht je ongemak even weg of probeert volop gebruik te maken van de weinige controle die je gegeven wordt.

Maar achter elke hoek, achter elk gordijn, in elk groezelig kamertje blijkt de controle zeer relatief en is het weer zoeken naar stabiliteit die iets later met een afwisselend ontwapenende en triomfantelijke glimlach weer op losse schroeven wordt gezet. Je wandelt buiten met een pak vragen en een antwoord waarvan je nog niet weet of je het wel wil horen.

De hoeveelheid lof die Ontroerend Goed al toegezwaaid kreeg voor de vorige twee individuele performances is niet bepaald van de poes, maar A Game Of You overschaduwt ze moeiteloos. Hoe ontregelend The Smile Off Your Face en Intern ook zijn, ze bereiden je op geen enkele manier voor op de impact die deze nieuwe performance nalaat. Niet alleen heb je meer reden dan ooit om na te blijven en je ervaring te delen met andere bezoekers, het gezelschap zorgt er bovendien voor dat je je ook na thuiskomst niet kan verstoppen voor naweeën van A Game Of You.

Dat zou allemaal behoorlijk angstaanjagend zijn, ware het niet dat de dames en heren van Ontroerend Goed ervoor zorgen dat niemand anders weet hoe hard je met jezelf geconfronteerd bent geweest. En dat je hen achteraf dankbaar bent om nog maar eens even je ogen geopend te hebben voor alledaagsheden die doorgaans te vanzelfsprekend en verworven blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − 7 =