The Knife goes opera met conceptalbum over Darwin

Tomorrow, In A Year zo gaat het nieuwe album van The Knife heten. Na vier jaar afwezigheid keert de band daarmee terug op het voorplan als samenwerkingsverband met Mt. Sims en Planningtorock. De schijf ligt op 1 maart in de platenzaak.

Dat Olof Dreijer al een tijdje bezig is met dit project lieten we afgelopen jaar al weten. Zuslief hield zich ondertussen bezig met Fever Ray en dat ging haar bijzonder goed af, getuige de vele eindejaarslijstjes waar ze in voorkwam. De opera Tomorrow, In A Year is gebaseerd op het boek On the Origin of the Species van bioloog en geoloog Charles Darwin, de grondlegger van de evolutie-theorie en juist gevierd met een heus Darwin jaar. In 2009 werd deze opera dan ook al uitgevoerd door Hotel Pro Forma, een Deens theater gezelschap.

Olof bestudeerde de werken van Darwin en trok naar het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied – zonder een TVploeg in zijn kielzog – om een workshop bij te wonen, inspiratie te vinden en geluiden op te nemen. Zo zijn de evolutie ideeën van Richard Dawkins gebruikt, worden artificiële geluiden afgewisseld met natuuropnamen en is de muziek geïnspireerd door vogelgezang, maar ook door brieven die Charles Darwin aan zijn dochter Anne schreef. Niet de typische weg die normaal gesproken wordt gebruikt om een opera te schrijven dus. Dreijer zegt hier zelf over: “At first it was very difficult as we really didn’t know anything about opera. We’d never been to one. I didn’t even know what the word libretto meant. But after some studying, and just getting used to opera’s essence of pretentious and dramatic gestures, I found that there is a lot to learn and play with. In fact, our ignorance gave us a positive respectless approach to making opera.”

Een voorproefje van het album de track “Colouring of Pigeons” kan nu gratis gedownload worden, in ruil voor uw e-mailadres, op hun website.

De tracklist voor het dubbelalbum Tomorrow, In A Year:
CD 1

 1. Intro
 2. Epochs
 3. Geology
 4. Upheaved
 5. Minerals
 6. Ebb Tide Explorer
 7. Variation of Birds
 8. Letter to Henslow
 9. Schoal Swarm Orchestra


CD 2

 1. Annie’s Box
 2. Tumult
 3. Colouring of Pigeons
 4. Seeds
 5. Tomorrow in a Year
 6. The Height of Summer
 7. Bonus track: Annie’s Box (alt. vocal)

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × twee =