AC/DC :: Backtracks

We hadden u graag een bespreking bezorgd van de Deluxe Collector’s Limited Edition van Backtracks, een uitgave met 3 cd’s, 2 dvd’s, 1 lp, een koffietafelboek, foto’s, memorabilia, lithografieën en ander hebbedingen verpakt in een gitaarversterker die je daadwerkelijk aan kan zetten, maar helaas: de zielige standaardeditie is ons en uw deel.

Om maar te zeggen dat het de pan uit aan het swingen is met al die hernieuwde, verbeterde, geremasterde, uitgebreide, exclusieve en onmisbare versies, box sets, compilaties en andere. En eigenlijk: zelfs de standaardversie (een mooi beestje, laat dat duidelijk wezen) bevat meer dan voldoende materiaal om alleman (de hardcore fans uitgezonderd) tevreden te stellen: twaalf studiotracks, vijftien live rariteiten en een dvd met clips die gezien mag worden als een aanvulling bij de dubbelaar Family Jewels van enkele jaren geleden.

Dat klinkt allemaal als geldklopperij, maar eigenlijk valt het nogal mee voor een band die al vijfendertig jaar meedraait en een paar jaar tot de grootste bands ter wereld gerekend mocht worden. In de jaren negentig verscheen de imposante boxset Bonfire, die onder meer het onmisbare Live From The Atlantic Studios bevat, maar daarnaast viel er niet zo veel te rapen. Een paar dvd’s (Family Jewels en Plug Me In zijn de belangrijkste), maar het is bijvoorbeeld frappant dat er nooit een officiële Best Of of Greatest Hits-compilatie verscheen. Zeker omdat die makkelijk gevuld zou kunnen worden met een paar uur materiaal dat gerust onder de noemen ’klassiek’ en essentieel’ geplaatst mag worden.

De eerste cd zorgt ervoor dat je zowat alle studio-opnames van de band in huis kan halen. In de jaren zeventig verschenen verschillende albumversies in Australië, de VS en Europa. De cd verzamelt de songs die voorheen enkel te verkrijgen waren op Australische lp’s en cd’s. Van de twaalf tracks zijn er zeven uit de Bon Scott-periode en het zal niemand verbazen dat die het best zijn. Nochtans wordt hier nergens het niveau van hun klassieke songs gehaald. "Stick Around" is een fijne riffrocker en "Love Song" valt vooral op omdat het zowat de enige semi-ballad uit hun oeuvre moet zijn. "R.I.P. (Rock In Peace)" is degelijke boogierock en "Crabsody In Blue", ook terug te vinden op Europese versies van Let There Be Rock in plaats van "Problem Child", is een fijn stukje blues. De tracks met Brian Johnson laten een meer pop/metal-georiënteerde band horen, met als uitzondering "Cyberspace", dat een terugkeer naar de beginsound laat horen.

De live-cd laat vooral horen hoe de band klonk in zijn piekjaren (1977-1983), toen alles meteen in goud leek te veranderen en zelfs een onwaarschijnlijke zangerswissel zonder al te veel problemen doorworsteld werd. Zowel de tracks met Scott als die met Johnson klinken gedreven en het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van het massale gebulder voor, tijdens en na songs als "Dog Eat Dog", "Back In Black" en "Let There Be Rock". Voor de rest vallen hier geen verrassingen te rapen, vooral klassiekers ("T.N.T", "You Shook Me All Night Long", "Highway To Hell") en kleinere parels ("Live Wire", "Jailbreak", "Safe In New York City"). Allemaal prima stuff, maar niets dat niet eerder te horen viel op If You Want Blood You’ve Got it (1978) en Live (1992).

De dvd breit zoals gezegd een vervolg aan Family Jewels. Inbegrepen zijn het clipje voor "Big Gun" van de Last Action Hero soundtrack (met een grappige cameo van Schwarzenegger) en de clips van de recentste studioplaten Ballbreaker, Stiff Upper Lip en Black Ice. Meest interessant is echter het bonusmateriaal, met clipjes voor oldies "Jailbreak", "It’s A Long Way To The Top" en "Highway To Hell". Het bekijken van die dingen was meteen ook de eerste keer dat we echt enthousiast werden.

Conclusie: door de redelijke prijs, de mooie verpakking (we waren het fraaie boekje nog vergeten) en de genereuze inhoud koopt niemand een kat in een zak met deze Backtracks, al is het enkel een must voor de fans die het niet zien zitten om de Deluxe Collector’s Limited Edition te kopen. Voor de geïnteresseerde luisteraar blijven de klassieke albums en Family Jewels prioritair.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + negentien =