PUKKELPOP 2009 :: Metric, vrijdag 21 augustus, Main Stage

Het leek hoog gegrepen voor Metric, zo’n Main Stage zo goed als openen bij volle daglicht. Maar het indiebandje van weleer heeft onlangs met veel succes de switch naar pop gemaakt, en met een enthousiaste frontvrouw als Emily Haines kon het niet anders dan dat er zieltjes gewonnen zouden worden.

{image}Op Les Nuits Botanique werd Metrics optreden genekt door een wanstaltig geluid, maar op Pukkelpop krijgt de groep een nieuwe kans, en die wordt met beide handen gegrepen. Van bij het atmosferische begin van “Twilight Galaxy” barst de groep van de présence. Geen wonder, met een frontvrouw als Haines die deze lente nog liet optekenen dat “onze optredens een reactie [zijn] tegen dat overdreven normale op het podium. Een Metricshow moet één grote transcendentale ervaring zijn. Zoals het hoort.”

Haines houdt woord. Ze danst in haar korte blauwe glitterjurkje over het podium en maakt voortdurend contact met het publiek terwijl de groep de ene na de andere potentiële of echte single uitspuwt. “Sick Muse” bijvoorbeeld, met zijn scherp gitaartje en de felle uithalen in het refrein. Of de gejaagde rock van “Gold, Guns And Girls”.

“Deze is voor iedereen die ooit een droom heeft nagejaagd die anderen onbereikbaar vonden”, zo kondigt Haines “Gimme Sympathy” aan; een gerateerde zomerhit zoals we er geen kennen. Dit is perfecte pop: heerlijk van melodie, een brugje dat je met geen stokken uit je hoofd krijgt en een refrein dat smaakt als een zoete beloning. Lekker.

Maar het wordt nog beter, met het oude “Dead Disco”. Vuriger dan het recente werk stampt het nummer stevig in de maat van het genre uit de titel, en Haines gaat even gedreven mee. De schare fans voor het podium gaat uit zijn dak, nieuwe zieltjes huppelen even vrolijk mee. En dan gaat de groep nog heel even in overdrive. “We got so much love, we got ‘Stadium Love’”. Het bedoeld groteske stadionnummer is een daverend orgelpunt. Als Metric hiermee geen nieuwe fans heeft gewonnen, dan weten we het ook niet meer. Een doorbraakconcertje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vier =