PUKKELPOP 2009 :: Kraftwerk, 21 augustus, Main Stage

Is Kraftwerk stilaan de Metallica van de elektronische muziek aan het worden? Je moet niet van kwaaie wil zijn om de aanwezigheid van de electro-grondleggers enigszins vreemd te vinden. Dit decennium was Kraftwerk immers meer dan ooit op een podium te bewonderen, zij het met concerten met een hoog zoek-de-zeven-verschillen-gehalte.

Maar laten we wel wezen: zowat onmiddellijk na de laatste doortocht van Kraftwerk – op I Love Techno 2006 – hadden we geld gegeven om de show van de vier heren nog eens te mogen zien. Nu gaan vitten over de grote voorspelbaarheid van een Kraftwerk-concert zou dan ook geen klein beetje unfair zijn. Bovendien hebben de vorige passages van Kraftwerk in onze herinnering vreemd genoeg geen mythische status gekregen. Zo was het bij aanvang van opener “The Man-Machine” opnieuw een en al kippenvel wat de klok sloeg: pas bij het aanhoren van de computerstem komt het besef hoe fantastisch deze band is helemaal terug. We leken als het ware vergeten te zijn hoe goéd Kraftwerk op het podium is. En hoe intens de klanken dan ook aankomen tijdens fraais als “Tour De France” en “The Model”.

En ja, Kraftwerk zorgde ditmaal voor variatie. De setlist was, weliswaar lichtjes, door elkaar gegooid, zodat de voorspelbaarheid een fikse duik nam. Bovendien maakte ook “Computer Love” zijn opwachting in de set, waardoor het viertal niet alleen bij het Coldplay-minnende publiek een belletje deden rinkelen, maar nog maar eens zijn visionaire kant in de verf zette.

Het is dan ook vreemd te noemen dat de belangstelling van het publiek eerder mager is. Ja, in de dancehall staat ondertussen Vitalic, maar hoe goed ook: zo’n man draait plaatjes. Bij Kraftwerk bestaat toch op z’n minst de illusie van een live-concert. En zelfs als de vier heren achter hun laptops en klavieren zouden doen alsof: job well done. Want hypnose is het woord waarmee hun concert samengevat kan worden, en dat ligt niet enkel aan geestesverruimende middelen. De muziek van Kraftwerk teert op zo’n betoverende melodieën – “Autobahn”, om direct het beste voorbeeld aan te halen – en aanstekelijke lyrics dat wie er een concert van meemaakt, ofwel lichtjes onthutst de rug naar het podium keert, ofwel totaal verkocht raakt en een leven zonder de band niet meer kan voorstellen.

Kraftwerk mag dan volgens sommige fans een schim van zichzelf geworden zijn – van de originele bezetting blijft ondertussen alleen Ralf Hütter over -, de groep staat nog altijd garant voor verbluffende podiumverschijningen. Het lang beloofde nieuwe materiaal is dan wel nog altijd niet in zicht, voorlopig kan Kraftwerk ons nog sussen met een concert elke paar jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + 6 =