1990s zijn terug van weggeweest

Neen we hebben het niet over de revival van grunge, gangsta rap en eurodance die langzaam maar zeker opgang maakt in het nachtelijke leven te lande, doch over de nieuwe release van de Schotse indie-rockgroep genaamd 1990s. Hun tweede album Kicks wordt komende 23 maart op de wereld losgelaten.

Voor 1990s in een Londense studio dook voor de opnames van hun 'moeilijke tweede' onderging de band een personeelswissel. Niet dat er grote wijzigingen in het groepsgeluid moeten verwacht worden. 1990s is nog altijd een klassiek rocktrio met, net als Franz Ferdinand, roots in The Yummy Fur en V Twin, twee cultbands uit het het rijke muzikale verleden van Glasgow. In 2007, ten tijde van debuutplaat Cookies, had 1990s twee ex-leden van Yummy Fur en één van V Twin in de rangen. Door de vervanging van bassist Jamie McMorrow door Dino Bardot is de actuele verhouding tweederde V Twin en eenderde Yummy Fur.

Voormalig Suede-gitarist Bernard Butler trad op als producer en Kate Jackson van The Long Blondes verleent vocale assistentie in het nummer “Kickstrasse”. Andere songtitels die al uitlekten zijn “Vondelpark” en “The Box”.

De muzikale inspiratie voor Kicks vonden Jackie McKeown, Michael McGaughrin en Dino Bardot vooral bij David Bowie. Met name ten tijde van Scary Monsters en Golden Years en zijn werk met producers Brian Eno en Tony Visconti. Maar ook gevarieerd volk als Jay Z, Hall and Oates, Hot Chocolate en Richard Thompson stond tijdens de opnames op de playlist van de band. Uiteenlopende invloeden dus maar wij durven er gif op in te nemen dat het eindresultaat nauwelijks zal afwijken van de geijkte succesformule van menig actueel indiegroepje: schaamteloos catchy qua sound en übercool qua attitude. Nou ja, wie maalt erom?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 + 10 =