Lambchop :: OH (Ohio)

Grote muzikale aardverschuivingen hoeven van Lambchop niet verwacht te worden, zo blijkt nog maar eens op de nieuwe plaat. Maar waarom zou een zinnig mens zoiets wensen, wanneer ook deze worp baadt in absolute schoonheid?

Planning is de sleutel tot succes, dat kan elke yuppie je vertellen. Maar ook buiten het wereldje van klatergoud en schijngeluk speelt timing een grotere rol dan je soms zou denken.Bij het aanbreken van de herfst wil een mens al eens toepasselijke muziek horen. Wanneer de bladeren vallen en de sombere gedachten langzaam maar zeker de plaats innemen van de gelukzaligheid en de ongedwongen levenswandel die de zomer domineren, is ook het moment aangebroken waarop de nood aan ingetogen, subtiele muziek toeneemt.

Na meer dan twintig jaar in het vak is Kurt Wagner met zijn Lambchop het ideale gezelschap om de wissel der seizoenen ongeschonden door te komen. Het had niet veel gescheeld, of die twintig jaar hadden nooit plaatsgevonden. In de beginjaren wist, op een een handvol trouwe fans na, niemand wat met de alternatieve country aan te vangen. Tegenwoordig wordt Lambchop alom gerespecteerd, heeft de band met Silver Jews een meer dan interessante link naar indierock en bovendien staat Nashville, de thuishaven van Lambchop, met het succes van bands als Be Your Own Pet en Kings Of Leon — opnieuw — op de muzikale landkaart.

Te midden van dat alles bevindt Lambchop zich als vertrouwde rots in de branding. Een nieuwe plaat van het gezelschap is dan ook geen verrassende ontdekkingstocht meer, eerder een warme thuiskomst. De sereniteit overheerst immers in het werk van Lambchop. Gemoedsrust lijkt dan ook als een rode draad doorheen OH (Ohio) te lopen: Lambchop klinkt zachter dan ooit en Kurt Wagners vocalen zijn dermate ingetogen dat het lijkt alsof hij bang is de melodie pijn te doen door te luid te zingen.

Het muzikaal aan Jeffrey Lewis verwante “Slipped Dissolved And Loosed” laat zich vroeg op de plaat als hoogtepunt noteren, maar daarbij dient de relativerende bemerking gemaakt te worden dat op heel OH (Ohio) geen enkel nummer te vinden is dat tegenvalt. De sobere aanpak die gehanteerd wordt, is een knappe zet: “A Hold Of You” klinkt zo zacht dat het willens nillens je aandacht vastgrijpt en niet meer loslaat.

Zelfs het feit dat de nummers op deze plaat door twee verschillende producers (Mark Nevers en Roger Moutenot) opgenomen zijn, doet niets af aan de samenhang en het gevoel van eenheid dat op OH overheerst. Het hoeft dan ook geenszins te verwonderen dat dit album zich aandient als een plaat om actief naar te luisteren en tegelijk als muzikaal behang dienst kan doen. OH (Ohio) is namelijk de ideale plaat om te beluisteren bij het overpeinzen van de grote thema’s van het leven. Tot een kampvuur gaan we niemand aanzetten, maar een houten veranda met een krakkemikkige cd-speler is niet langer een onverantwoorde aanschaf, nu Lambchop al meer dan twintig jaar mooie platen uitbrengt.

Lambchop speelt op 26 oktober in de AB.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven − 6 =