PUKKELPOP 2008 :: Roisin Murphy, Main Stage donderdag 14 augustus

Het gaat maar zelden over de muziek in een verslag van een Roisin Murphyconcert. Haar charmante verschijning en voorkeur voor bizarre pakjes met doorkijkmotief zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Bovendien stond ze met Moloko al aan de top van de danspopmuziek, wat meerdere memorabele concerten opleverde. Daar hoort dan ook wel enig omstandig verbaasd zijn over haar solosucces bij. We moeten onze tekens/regels halen, mijnheer.

La Murphy weet echter moeiteloos het immense (op Metallica-maat gebouwde) Pukkelpodium te vullen. Eerst nog enkel met twee goed in het oog liggende achtergondzangeressen en een computerwizard, maar vanaf “Forever More” (het enige Moloko-nummer) komen de andere bandleden een voor een op. Je hoeft bovendien niet van de muziek te houden om te genieten van de baldadige wijze waarop Murphy bij elke kledingwissel haar schoenen en pakjes over het podium zwiert en met steeds absurdere hoedjes komt aanzetten.

Dat het ook allemaal nogal om te lachen is, bewijst ze door het absurde “Ramalama (Bang Bang)” te spelen en aan het einde van het concert omstandig haar band van het podium te kegelen, inclusief geinig rondje schaduwboksen met de achtergrondzangeressen. Om nadien nog even breed glimlachend te komen wuiven achter haar microfoon.

En ja, ook de muziek was uitstekend. Het wat meer abstract/surreële materiaal uit haar solodebuut (“Ramalama (Bang Bang)” en “Ruby Blue”) mikt temidden van de iets lichter verteerbare nieuwe songs even onbeschaamd op de onderbuik en benen als om het even welk Moloko-nummer. De snedige versies van “Overpowered” en “Let Me Know” krijgen bovendien zelfs de stijfste hark aan het boogiën. Waarom het grootste deel van het publiek relatief bewegingsloos bleef onder dit uitstekende concert, is dan ook een raadsel. De tetten zijn elke week in Humo te zien, dus daar zou het niet aan mogen liggen. Wil u bij haar volgende passage mee uit de bol gaan? Dan voelen we ons minder bekeken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × twee =