PUKKELPOP 2008 :: Metallica, vrijdag 15 augustus 2008, main stage

Omdat goddeau ongetwijfeld ook enkele Metallica-haters onder de lezers kent: ja, het zijn ouwe zakken. Ja, ze zijn toch wel flink geld aan het scheppen. En ja, sinds 1991 hebben ze nog weinig relevant op cd gestanst. U mag nu elders op deze pagina ook bevestigd zien hoe énig Sigur Rós was.

Inderdaad, Metallica is zo ongeveer The Rolling Stones geworden: geen geringe verdienste, gezien de bende brallerige pubers die ze 25 geleden nog waren. Snel gitaar spelen en drummen hoeft niet noodzakelijk beluisterbare muziek op te leveren, laat staan enig succes met zich mee te brengen. Tenzij Das Pop per ongeluk een volksverhuizing veroorzaakte, hebben we afgelopen Pukkelpop de weide voor de main stage nooit zo vol gezien als bij Metallica. Toch geen geringe verdienste voor een bende geldscheppende irrelevante ouwe zakken.

Sinds een goed jaar heeft Hetfield/Ulrich Inc. besloten dat zijn bestaansreden zich meer in de jaren tachtig dan in het voorbije decennium situeert. Dat levert concerten op die bol staan van de klassiekers en setlists waar de zwakke jonge broertjes uit weggefilterd zijn. Een fijne mix aan materiaal uit hun eerste vijf albums dus. Helaas kan Ulrich nog steeds geen vijf minuten maat houden en stonden ook Trujillo en Hammett al iets te hard aan hun paycheck te denken, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door herboren showbeest Hetfield.

Beetje dollen met het publiek hier, song stilleggen vlak voor de mega-riff en wijdbeens solerend de uithoeken van het podium verkennen: hij kwam nog net niet persoonlijk met u headbangen.Voeg daar nog een hoop vuur en ontploffingen bij (bij het begin van “One” dachten we even dat de Walen waren binnengevallen) en het leger fans krijgt wat het wil: een oerdegelijke en uitermate entertainende Vegas-act.

En daar is zo nu en dan helemaal niets mis mee. Zoek voor het slapengaan nog even een drietal helden (Beatles, Elvis, Prince) die hun bankekening zo ook bijgespekt hebben. Bovendien krijgen we eerlijk waar nooit genoeg van songs als “Creeping Death”, “Fade To Black”, “Master Of Puppets”, “…And Justice For All” of “Enter Sandman”. Zelfs u zong voluit mee met “Nothing Else Matters” en misschien zelfs “The Unforgiven” en de fans kregen met “No Remorse” en een snoeihard “Damage Inc.” hun shot vintage speed metal mee. Iedereen blij. En waarom niet volgend jaar weer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 − 2 =