Radio Infinity :: Derail To Innovate

Stevig, luid en imponerend als een plots neerkomende Jumbo. Radio Infinity doet ook op z’n tweede plaat niet mee aan subtiliteit en dat is een goede zaak. Een dozijn meeslepende rockers, dat is wat de band — godzijdank — in de aanbieding heeft.

U denkt er natuurlijk van wat u wil — we kunnen u immers niet tegenhouden — maar volgens ons moet rockmuziek knallen. Gelukkig lopen er hier en daar enkele lieden rond die dat goed begrepen hebben. Na het jarenlang verrichten van vingeroefeningen in andere bands, gaan deze heren sinds enige tijd door het leven als Radio Infinity. Zoals op hun titelloos debuut te horen was, weet dat gezelschap van aanpakken, iets dat meermaals werd bewezen door een stevig potje te rocken.

Dat gebeurt ook op nieuweling Derail To Innovate, die zich vooral van zijn voorganger onderscheidt in zijn meeslependheid. Want dit is een verdomd coherente plaat geworden: niks wispelturigheid, afleidingsmanoeuvres of andere rustpunten: Derail To Innovate schiet in gang de eerste seconde van opener “Something Got A Hold On Me” en dendert niets of niemand ontziend verder om pas bij het uitsterven van de laatste noot van “The Same Mistake” tot stilstand te komen.

Twaalf nummers worden er in minder dan een half uur doorgejaagd: Radio Infinity verliest duidelijk geen tijd en dat is prima! Als een plaat maar een half uur moet duren, moet je als artiest de moed hebben ze zo kort te houden. Zulke beslissingen staan enkel ten dienste van de muziek en zorgen dat een wervelstorm als “Antidote” en een funky rocker als “Sharpen My Knives” je aandacht vastgrijpen als een teek een warm stukje huid.

Rock-‘n-roll met andere woorden, mocht dat onderhand nog niet duidelijk zijn, en dan nog wel in zijn meest stomende vorm. Zo is het heel moeilijk om bij de baslijn waarmee “Infected” inzet niet aan Queens Of The Stone Age te denken, maar wanneer frontman Ben Weyers, onder begeleiding van subtiele elektronica, vocaal toeslaat, vallen de invloeden er als schellen af en klinkt Radio Infinity volstrekt uniek.

Al is het bij momenten natuurlijk leuk invloeden te horen langskomen. Zo klinkt “Secrets Secrets” als een jampartij tussen Millionaire, The Sedan Vault en White Circle Crime Club en doen de vocalen in het nummer denken aan Creature With The Atom Brain. Dat al die landelijke invloeden opduiken, is overigens niet meer dan normaal gezien het feit dat Radio Infinity nog steeds bestaat uit goed volk dat zijn sporen verdiende in Millionaire, Vandal X en Evil Superstars. Jup, de vaderlandse rock mag dan nog steeds compleet incestueus zijn, tot nog toe is daar geen enkele luisteraar slechter van geworden.

En hoe zou dat ook kunnen wanneer al die kruisbestuivingen ervoor zorgen dat het geheel telkens opnieuw meer is dan de som der delen? Radio Infinity heeft in de analen van de belpop alvast opnieuw een indrukwekkende bijdrage geleverd aan het hoofdstuk compromisloze rock. Derail To Innovate mag bij voorbaat gedoemd zijn tot een kleinere impact dan Paradisiac of Vantage Point, de plaat is er en wie ze moet en wil kennen, zal ze leren kennen. Hoe weinig populair ook, op een of andere manier raakt deze muziek altijd waar ze zijn moet.

Radio Infity speelt op 29 augustus op Kiosk Rock in Koekelaere. Hou voor meer concertdata de myspace van de band in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × drie =