DJ Shadow and Cut Chemist present “The Hard Sell” :: 20 maart 2008, AB

Acht draaitafels op het podium van de AB, voor minder doet DJ Shadow het vanavond niet. Behind the wheels of steel voelt de Californische platenruiter zich duidelijk in zijn sas. Wie zich verwacht aan een live-set opgebouwd rond de bejubelde klassieker Endtroducing….., is er dus op voorhand aan voor de moeite.

Een betere opener dan Kid Koala kan DJ Shadow zich wellicht niet indenken. Deze Canadese turntablewizard draait plaatjes aan elkaar zoals Jean Marie Pfaff de netten van Bayern München proper hield: zonder enige moeite. “They call me Kid Koala and I am going to have a baby in July”, glundert de trotse vader in spé. De kleine spruit zal alvast een ongekend gevoel voor ritme en timing van papa erven. Want hoe die moeiteloos “8th Wonder” van Grandmaster Flash and The Furious Five en “Fire, Fire” van M.I.A. aaneenvoegt, getuigt van grote klasse. Meer nog dan een uitstekende selectieheer, ontpopt Kid Koala zich als een meester-manipulator van zijn mengtafel. De manier waarop hij Audrey Hepburns “Moon River” onder handen neemt, doet iedereen met verstomming slaan. De originele melodie wordt nagespeeld via de verschillende technieken van het mengpaneel.

Niet veel later betreedt DJ Shadow, onder luid applaus en vergezeld van partner-in-crime Cut Chemist, het podium. De Amerikaan heeft iets goed te maken met het Belgische publiek. Bij zijn laatste doortocht hier in de AB stelde Shadow nog zwaar teleur met The Hyphy Movement, een vrij banale hiphopshow. Vanavond echter geen rappers op het podium, maar wel het vervolg op de gezamenlijke dj-sets Brainfreeze en Product Placement. Een introductiefilmpje legt uit wat we mogen verwachten; om het spannend te houden, rijgt het duo vanavond enkel originele 7 inches aan elkaar. Nieuw is dat er maar liefst acht draaitafels en twee gitaarpedalen aangesloten zijn, waardoor de mogelijkheden (galm, loops,…) uitgebreid worden.

“A set by music lovers, for music lovers”, omschrijft DJ Shadow het gebeuren. Wat volgt is een even creatieve als kwalitatief hoogstaande dj-set die de enge hiphopniche ruim overstijgt. Het vergt de nodige portie durf om als gerespecteerde producer en discjockey uit je ivoren toren af te dalen en zowel klassiekers van Del Tha Funkee Homosapien en Afrika Bambaataa, electroversies van “Rock Around The Clock” en “Eye Of The Tiger” als Aaliyah en Queen door de mangel te halen. Geen enkel genre blijft onaangeroerd. Het duo balanceert voortdurend tussen humor en talent. Zo binden de heren op een bepaald moment elk een draagbare platenspeler om hun nek en scratchen ze zich te pletter op een handvol rocksingeltjes. “For the metalkids.” Juist ja, die hebben ze nog niet gehad.

Na een uur luidt Cut Chemist het tweede deel in: “You want the whole show?” Wat had u gedacht. Enkele honingzoete soulnummers verder volgt het hoogtepunt van de avond. Op een sublieme manier laat het tweetal een obscuur idm-nummer ongemerkt uitmonden in “Hater” van het Britse dubstepcollectief Various. Hier schuilt de kracht van deze boeiende dj-set: verrassen met de juiste plaat op het juiste moment om zo het publiek mee te nemen op een amusante en intense trip.

Vanavond doet DJ Shadow zijn naam dan ook alle eer aan. De vingervlugge platengoochelaar entertaint zonder zich naar de stem van het volk te schikken. Als Kid Koala de Jean-Marie Pfaff van het beatjugglen is, dan is DJ Shadow de Ronaldinho; snel, technisch onderlegd en het publiek ruim negentig minutenlang vermakend. Straf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × drie =