Eindejaarslijstje 2007 van Philip Fonteyn

Het jaar 2007? Er werd wat oninteressant afgeformatteerd in dit landje, maar we lieten het nauwelijks aan ons hart komen. Gelukkig kon de muziek ons wel nog overtuigen om ergens in te blijven geloven. In onze oren moet dat dan ongeveer zo geklonken hebben:

  1. The National :: Boxer      Joy Division? Ach, heerlijk misantrope zinnetjes als “I leaned on the wall and the wall leaned away”: ja. En muziek met de capaciteit van een hemelse uppercut: ook. Een vreemdsoortig nationaliteitsgevoel overviel ons dit jaar. Meer dan overtuigend.
  2. Buffalo Tom :: Three Easy Pieces      Catchy, melodieus lawaai voor gevorderden. Zo komt men back: met distortion op het hart.
  3. Ryan Adams :: Easy Tiger Slechts één plaat voor Adams dit jaar, maar wat voor een. In country gedrenkte popsongs, die weemoedig elk seizoen trotseren.
  4. Bright Eyes :: Cassadaga      ‘Een eigentijdse variant van oertraditionele country die toch nooit belegen klinkt’, schreef (mvs). Uiteraard vinden we dat ook. En bovendien staan er met “Four Winds” en “If The Brakeman Turns My Way” gewoon twee klassiekers op.
  5. Wilco :: Sky Blue Sky      Coherenter dan ooit, en ook nog steeds bezwerend mooi. Jeff Tweedy steekt zijn liefde voor Neil Young niet onder stoelen of banken en haalt uit met enkele gitaarsnokken om ‘jawadde’ tegen te zeggen.
  6. Editors :: An End Has A Start      Breed uitwaaierende emoties? Check. Hoopvolle muzieknoten voor gitzwarte dagen? Check. Bevestiging van een grote groep in wording. Dubbelcheck.
  7. Bruce Springsteen :: Magic      The Boss gaf er nog eens ouderwetse lap op, geruggensteund door de onverwoestbare E-Street Band. Radio Nowhere my ass: dit is spul voor overal.
  8. Okkervil River :: The Stage Names      Poëtische literatuurmuziek met een geweldig poprandje. Plaat van het jaar, mochten die zeven andere er niet geweest zijn.
  9. Bloc Party :: A Weekend In The City      Niet iedereen bleek overtuigd van deze stedelijke weekenduitstap. Wij hoorden nochtans haarscherpe observaties, die met de viriliteit van een jong veulen in de wei werden gestuurd. Moeilijke tweede plaat? Ach wat.
  10. Joe Henry :: Civilians      Heerlijke zondagnamiddagplaat van deze gouden songsmid. Joe van het jaar.

 

Werden aan de grens tegengehouden door een wuivende Joe Henry::
11. The Hold Steady :: Boys & Girls In America 12. Aereogramme :: My Heart Has A Wish That You Would Not Go 13. Dinosaur J. :: Beyond 14. PJ Harvey :: White Chalk 15. Interpol :: Our Love To Admire

Opvallend erg veel leuke singles gehoord dit jaar van Brett Anderson (“Love Is Dead””), David Gray (“You Are The World To Me”), Ryan Adams (“Halloween Head”), Bruce Springsteen (“Radio Nowhere”), Interpol (“The Heinrich Maneuver”), Editors (“Smokers Outside The Hospital Doors”) en Amy Winehouse (“Rehab”). Van jetje gegeven op concerten van Buffalo Tom (Vooruit en Cactusfestival) , The Tragically Hip (AB), John Hiatt (AB), Flaming Lips (Cactusfestival), Editors (Pukkelpop), The National (Rock Herk), maar toch vooral onderuit gegaan bij Bruce Springsteen (Sportpaleis).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + een =