Iditarod :: Kleine

Het heeft iets aandoenlijks: cassettes uitbrengen in een tijdperk waarin de digitalisering zich zo ver heeft voortgezet dat sommige albums zelfs alleen nog maar als download beschikbaar zijn en niet eens meer op een blinkend schijfje geperst worden. Aandoenlijk, maar ook zinloos, want het is een op voorhand verloren gevecht.

Het Gentse Morc Records, dat nochtans sterk gelooft in deze analoge geluidsdrager, lijkt dat ook te beseffen want Kleine is niet zomaar een album dat op cd verschijnt, als wel een re-release van een “tape only”-album, van een groep overigens die al enkele jaren geleden opgehouden heeft te bestaan. Maar Iditarod is niet zomaar een groep: lang voordat new weird folk in was, spitsten Karin Wagner en Jeffrey Alexander hun aandacht al toe op folk, psychedelica en experimenten. Alexander zou na Iditarod overigens de groep Black Forest/Black Sea oprichten en het label Secret Eye uit de grond stampen.

Tussen de vele releases van de groep vormde Kleine altijd al een buitenbeentje. Hoewel het album naar eigen zeggen een van hun favorieten was, kwam het nooit in meer dan een beperkte oplage (eerst cassette en dan cd-r) uit. Alsof het kleinood vooral gekoesterd diende te worden en slechts met mondjesmaat aan de wereld kenbaar gemaakt mocht worden. Dat Morc Records het nu toch opnieuw uitbrengt als cd is dan ook een kleine verrassing te noemen, al probeert het label wel om het album zoveel mogelijk in zijn originele staat te behouden, onder meer door het originele artwork te gebruiken.

Kleine, het meest coherente album van Iditarod, laat een groep horen op het hoogtepunt van zijn kunnen, eentje die perfect weet waar hij heen wil en hoe hij zijn doel moet bereiken. De nadruk verschuift nu en dan naar meer experimentele songs en drones maar blijft toch heel toegankelijk. “You Are The Atmosphere” bijvoorbeeld heeft niet meer dan een gitaar en de op het randje van valse zang van Wagner om te bekoren. In het traag open bloeiende “1000 Years” zorgt een haast onhoorbare fluit voor een psychedelisch randje dat wonderwel past bij het breekbare stemgeluid van Wagner.

De voorzichtig aangebrachte stoorzenders in “Broadcast” vormen een mooi team met de sporadisch aanwezige gitaaraanhalen, een wereld opgebouwd uit radiogolven. Ook “Intermission” speelt met die golven maar geeft de gitaar en Wagner vrij spel om het hart van de luisteraar te raken. De fluisterende slaapkamerrock heeft een ontroerende naïviteit die Wagners al met al beperkte stem prachtig weet te plaatsen. Het is dan ook jammer dat in de epiloog van de song zinloos geknoeid moet worden.

Met “Father” wordt voorzichtig naar het experimentele spectrum opgeschoven. De echoënde gitaarklanken vormen een aanzet voor het tweede deel van het nummer, dat nog steeds een song in de ware zin van het woord is. Ook “Compromising, Earlier On” blijft netjes in de sfeer van folk en singer-songwriters hangen, waarna “Kleine” als tweede nummer beide werelden verzoent en doorheen de vele vreemde geluiden en ijle stemmen toch nog een song laat weerklinken.

In “Closing My Eyes For You” wordt een meeslepende melodie gebruikt om een dromerige sfeer op te roepen, en het niet voor de hand liggende ritme dat op het einde dominant wordt, sluit de sequentie mooi af. “Not Much Time To Say Goodbye” laat pas na vijf minuten de gitaar toe en laat als een van de weinige nummers de sfeer primeren op de song, tot zich in de laatste anderhalve minuut toch een song kenbaar maakt. “Older, Not Wiser” past hetzelfde trucje toe maar geeft al sneller alle kansen aan een licht psychedelische song.

Kleine van Iditarod heeft vijf jaar na datum nog steeds niets van zijn waarde verloren. Nu de backcatalogue van de groep met mondjesmaat weer beschikbaar wordt gemaakt, is het een zegen dat ook dit kleinood opnieuw voorhanden is. Voor velen zal dit album te intimistisch of te amateuristisch zijn, maar dit is meer dan zomaar een getuige van een ander tijdperk. Kleine is een parel die in al zijn oprechte naïviteit gekoesterd dient te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − twee =