Home Video :: No Certain Night Or Morning

Ik richt mijn blik omhoog, en laat bijtende zonnestralen mijn ogen doorboren. De zwarte vlekken op mijn netvlies beangstigen me, en brengen me zo in de mentale toestand waar ik naar op zoek was. Ik ben onrustig en alert. Ik ben wakker.

De soundtrack voor mijn rusteloze conditie wordt geleverd door Home Video, twee jonge kerels uit Brooklyn met een achtergrond in klassieke muziek en film. Elektronische muziek vindt haar weg langs voorzichtige popstructuren, nu eens toegankelijk, dan weer met het broodnodige scherpe randje.

"Sleep Sweet" zet meteen de toon: het wordt een woelige nacht. De vermoeide geruststelling die eruit spreekt, maant ons aan om van een zachte nachtrust te genieten. We worden voorzichtig meegenomen in een wazig droomlandschap dat ons van een vertrouwde aanwezigheid verzekert en ons onvoorwaardelijke bescherming belooft.

Het daaropvolgende "Penguin" dient als tegengewicht voor de beangstigende dromen die zich opwerpen. Het gevecht tegen de allesoverheersende slaperigheid wordt in geagiteerde verklaringen omschreven, en in een hypnotiserend geluidsveld uitgezweet: "I’m getting stupid sitting here / Waiting for the light to change / Shadows rearrange."

Gortdroge drums nemen ons verder mee op een voorzichtige trip langs louche bars, waar een sluimerende gejaagdheid in cocktails van punk en triphop geserveerd wordt door onduidelijke figuren in de schaduw. Deze nacht zullen we niet slapen, en als het van Home Video afhangt zal geen enkele nacht ons nog soelaas kunnen bieden.

Knipoogjes naar Massive Attack en de latere Radiohead zijn nooit veraf, hoewel de onderhuidse paranoia slechts éénmaal volledig uit de kast gehaald wordt in het meer dan prima "Confessions Of A Timetraveler". Het is een manifest in doemdenken dat waarschuwt voor het onvermijdbare einde dat met rasse schreden nadert en wijst op de fatale herhaling van de geschiedenis die noodlottig zal blijken te zijn. Muziek en tekst gaan hier netjes volgens het handboek hand in hand (en dat is een compliment), aangevuurd door krullende elektronicalijntjes, om vervolgens in een bloednijdig refrein uit te barsten.

Ondanks alle zenuwachtigheid weet No Certain Night Or Morning voldoende variatie te bieden. Het zweverige, kalme "Gas Tank" wordt gevolgd door een hooghartig verzoek om aandacht in het nadrukkelijk om aandacht vragende "Pidpunk’. Afsluiter "Melon" is dan weer een breed uitwaaierende klaagzang, die met zijn subtiele opbouw en doorvoelde tekst een intense indruk nalaat en hiermee een emotioneel perfect einde vormt.

Met No Certain Night Or Morning nestelt Home Video zich in het schemerdonker, waar het niet altijd even aangenaam vertoeven is, maar waar de meest interessante (lees: donkerste) emoties zich laten kennen. Het is dan ook een niet altijd even gemakkelijk verteerbare plaat geworden, maar net daarin ligt zijn onbetwistbare schoonheid.

http://www.homevideooffice.com/
http://www.homevideooffice.com/
Defend

verwant

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in