Kings Of Leon :: Because Of The Times

Het is weer tijd om je baard te laten staan, veel moeite te doen om in die al te strakke jeans te kruipen en je beste Tennessees boven te halen. Kings Of Leon is terug en hoopt met zijn nieuwe plaat een groter publiek te bereiken. Normaal lopen wij bij dit soort ambitie onmiddellijk de deur uit maar deze sympathieke ken komen er verdomd goed mee weg.

Het verhaal van Kings Of Leon is bekend. Drie predikantszonen uit de Bible Belt die samen met een neef hun countryroots en gelovige achtergrond omzetten in ruwe garage met een knipoog naar de sixties en seventies. Youth and Young Manhood (2003) was een fris debuut en Aha Shake Heartbreak (2004) betekende de echte doorbraak met hitjes als “The Bucket”, “Four Kick” en “King Of The Rodeo”.

Because Of The Times is de logische stap in de progressie van Kings Of Leon. De groep werd het duidelijk beu het voorprogramma te spelen van groepen die wel (Pearl Jam, U2) en zeker niet (The Strokes) meer talent hebben. Because Of The Times ademt ambitie uit, maar gelukkig zonder de ziel te verkopen. Zo is het tevergeefs zoeken naar een gladde productie en makkelijke singles.

Het getuigt van heel veel lef om je derde plaat, waar enorm veel van verwacht wordt, te openen met een zeven minuten durend nummer over je vriendin die je bezwangerd hebt en de positieve vibes die daaruit voortvloeien. “Knocked Up”, is de weinig subtiele titel van een nummer dat ons keer op keer naar te keel grijpt. Een eerlijke, open en emotionele tekst subtiel begeleid door een baslijn en gitaren die enkel tijdens het refrein uithalen. “Knocked Up” is hét mission statement van Because Of The Times. De Followills menen het, zoveel is duidelijk.

“Charmer” klinkt net zoals een paar andere nummers op dit album heel erg Pixies. Het is duidelijk dat de Kings meer en meer hun nineties-invloeden laten doorsijpelen dan op hun vorige platen. Meer Pixies, U2 en Pearl Jam en minder Strokes. Een evolutie die we enkel kunnen toejuichen. De Kings klinken volwassener, directer en emotioneler dan ooit. Luister maar naar “On Call”, de wat aparte eerste single. Een voltreffer, zo leert ons de hoeveelheid airplay dat het nummer krijgt op alternatieve radiostations.

“Black Thumbail” lijkt op het eerste gezicht een gezapige bluessong maar verandert al snel in een behoorlijk nijdige rocksong. “Don’t leave no smell on me”, zingt Caleb Followill met een heerlijke “me-against-the-world”-attitude. Het gepast getitelde “My party” is het meest dansbare nummer op deze plaat, terwijl het geweldige “Fans” het succes van de Followills in Engeland een beetje in de zeik neemt.

Eigenlijk staan er gewoon geen slechte nummers op Because Of The Times. Deze nieuwe wind van de Kings Of Leon is verfrissend, opwindend en simpelweg grote klasse. Aanrader!

http://www.kingsofleon.com
http://www.kingsofleon.com
SONY BMG

verwant

Kings of leon

9 augustus 2022Lokerse Feesten

Snow Patrol, Afghan Whigs en Portland naar Lokerse Feesten

Just say 'Yes', want na de aankondiging van Kraftwerk...

Kings of Leon

29 juni 2017Rock Werchter

Kings Of Leon en Martin Garrix naar Pinkpop

Met de bevestiging van Kings Of Leon en Martin...

Kings Of Leon zesde headliner voor Rock Werchter

Rock Werchter heeft met Kings Of Leon zijn zesde...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in