PUKKELPOP 2006 :: Beck, donderdag 17 augustus, Main Stage

Genieën moet je zo veel mogelijk hun zin laten doen. Dat bewijst ook Beck bij zijn doortocht op Pukkelpop. De artiest, op wie de jaren geen vat lijken te hebben, regisseert er een show die een feest is voor de zintuigen.

Voor sommigen geldt Beck als het voorprogramma van Radiohead, maar laten we wel wezen, de man heeft zelf ook een uitgebreid en zeer te smaken oeuvre bij elkaar geschreven en gespeeld. Bewijs daarvan is de gulle openingsfase met "Loser" en vlak daarna "Devil’s Haircut", de opener van succesalbum Odelay (waar binnenkort een 10th anniversary edition van verschijnt, met b-kantjes en remixen).

Het uur tijd dat de groep gegund werd, zouden ze gemakkelijk met een best of kunnen vullen. Herkenbare nummers zoals "The New Pollution" passeren dan ook onder luid gejuich de revue. Maar in oktober verschijnt het nieuwe album The Information, en dus wordt het publiek getrakteerd op enkele nieuwe nummers als "Nausea", "Cell Phone’s Dead" en "1000 BPM", mét een rappende Beck. Verschillende uiteenlopende genres werden in het verleden al aangesneden en ook dit gaat hem goed af.

Visueel zit de show heerlijk in elkaar. Tijdens het openingsnummer nemen een stel replica Beckpoppen het podium in, om enkele minuten later het gezelschap van de echte groep te krijgen. De marionetten zullen de hele show imiteren en de beelden op de schermen van het podium zijn meestal van de houten Beck. Voor de bisnummers wordt er ook een hilarisch filmpje afgespeeld van diezelfde poppen — mét de stem van Beck — die overdag de festivalweide ("5 bucks for a waffle? You know who I am?") en het publiek ("Cool moves, come meet me in my trailer!") verkennen.

De finale wordt ingezet met het akoestische "One Foot In The Grave". Beck speelt gitaar en mondharmonica, terwijl de rest van de groep ergens achteraan het podium aan tafel plaatsneemt. Het duurt echter niet lang of de muzikanten toveren hun gastronomische hoekje om in een ritmesectie, waarbij het klankenpalet van bestek, borden en glazen wordt afgetast. Misschien iets dat je op een trouwfeest na enkele glazen ook ziet, maar het getuigt toch van een gezonde dosis creativiteit en zorgt ervoor dat er steeds iets op het podium gebeurt.

Na de eerder vermelde filmpjes verschijnt Beck in een berenkostuum op de bühne. Die beer voelt zich goed in zijn vel: als extra’s worden nog de klauwen gezet in "Where It’s At" en meezinger "E-Pro". Beck is een groot entertainer en bewijst dat vandaag opnieuw: zelden is een uur zo snel voorbij gegaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 + twaalf =