Phoenix :: It’s Never Been Like That

Perfecte timing. De zomer komt er (eindelijk) aan en net nu smijten ze ons de nieuwe Phoenix in de schoot. De vier Fransen hebben de vrolijk kletterende gitaren bovengehaald en begeleiden onze gedachten naar zonniger oorden dan deze koele bureaukamer.

It’s Never Been Like That heet de nieuwe plaat, en de titel is allesbehalve slecht gekozen. Voor de derde keer op rij pakken de Parijzenaars het helemaal anders aan. De bejubelde debuutplaat United stond bol van de dansbare poprock vol elektronica terwijl Alphabetical meer neigde naar trage soulpop. Op de nieuwe plaat rockt Phoenix bij vlagen harder dan ooit tevoren, al blijft het allemaal erg licht verteerbaar.

"Long Distance Call", de vooruitgeschoven single, is wat dat betreft de perfecte weerspiegeling van wat de plaat zoals te bieden heeft. Fris, zomers en opgebouwd rond een verdomd catchy refrein manifesteert het nummer zich als een van de leukere singles van het moment, ook al kunnen we ons voorstellen dat het erg vaak herhalen van het zinnetje "It’s never been like that" na een tijdje gaat vervelen.

"Napoleon Says" is de wat gekke opener met teksten als "Napoleon says to take off your coat/ Take off your long johns too". Het is een nummer waaraan gewend moet worden, want achter alle gekte zit best wel een sterke floorfiller. "One Time Too Many" is een rustpunt. Geen ballad, maar een zacht kabbelend nummer dat gedragen wordt door de lijzige zang van frontman Thomas Mars. Hij is allesbehalve een groot zanger maar zijn stemkleur past perfect bij dit soort nummers. Dat bewijst hij ook op "Courtesy Laughs" en "Consolation Prizes", twee tracks met een erg leuke vibe.

Toch halen we niet bij alle nummers op It’s Never Been Like That de zonnebrandolie en bandhanddoek boven. "North" is een instrumentaal niemendalletje waar we het nut niet echt van in zien. Moeite om de plaat vol te krijgen? Ook "Rally" kan niet echt overtuigen. Het bezit alle ingrediënten om te overtuigen zoals andere nummers op de plaat, maar iemand heeft er een slecht gerecht mee bereid. "Second To None" barst dan weer van de energie maar het ronduit vervelende refrein verknoeit het nummer. Zo eindigt de plaat erg mager en zouden we al het goede dat er voor kwam bijna vergeten.

Toch is It’s Never Been Like That een leuk, zomers plaatje dat bij temperaturen als deze een plaatsje in uw stereo verdient. Phoenix moet wel opletten dat het niet met het etiket van eeuwige belofte blijft zitten. Want net als United en Alphabetical teert ook deze plaat te veel op de singles om echt voor de volle 100% te overtuigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − elf =