Zita Swoon :: 4 mei 2006, Cirque Royale

Het kwik klom vrijdag een eerste maal dit jaar voorbij de 25 graden. Signaal voor Stef Kamil en de zijnen om in een broeierig Koninklijk Circus hun voorlopig laatste Belgische optreden in de felbejubelde Band In A Box-opstelling te kruiden met een extra zuiders tintje.

Na een eerste succesvolle doortocht in februari, mag het Koninklijk Circus zich opnieuw het decor noemen voor een van Zita Swoons Band In A Box-concerten. Het concept is ondertussen wel bekend: de groep stelt zich op in het midden van de zaal met het publiek op raakafstand in een cirkel er omheen, en speelt een intieme set die je met wat goede wil unplugged zou kunnen noemen. Percussie, ritme en warmbloedige klanken zijn de peilers van deze show. In het, trouwens in een mum van tijd uitverkochte, Cirque Royal dan ook geen om "The Bananaqueen" schreeuwende, bij het aanschouwen van SKC in katzwijm vallende bakvissen, maar wel opvallend veel Radio 1-luisteraars op leeftijd. Zij staan op hun oude dag ongetwijfeld niet afkerig tegenover Radio Candip, het achtergrondkoortje bestaande uit twee niet onappetijtelijke, wulps dansende negerinnetjes, voor de liefhebbers van de iets rondere vormen óf van hemelse vocalen, al naargelang uw interessegebied.

Wanneer de band, net als op haar op cd en dvd uitgegeven livedocument Band In A Box: Camera Concert, van start gaat met het trio "Hey You Whatchadoing", "Intrigue" en "Thinking About You All The Time", wordt even gevreesd dat het achttal die liveplaat simpelweg noot voor noot zal gaan naspelen. Gelukkig volgen even later het tien jaar oude "Bombo", een nieuwe cover van Leonard Cohen ("By The River Dark"), en een opmerkelijk snellere versie van "De Quoi Besoin L’Amour", waarbij SKC, deze keer uitgedost in een roze outfit van eigen makelij met een zwarte leren jekker er bovenaan, tekeer gaat als een spast met gevoel voor ritme. Hij is niet de enige die er zin in heeft: heel de band beleeft zodanig veel plezier aan het spelen dat we hen ervan verdenken net voor het optreden nog gezamenlijk een potje gesmoord te hebben.

"Remember To Withhold" mondt uit in een wilde jam met SKC freewheelend op melodica. Bijzonder dansbaar, maar het zittende publiek houdt het bij gebrek aan dansruimte noodgedwongen bij opzichtig hoofdknikken. SKC lijkt zoiets in de mot te hebben en bij het begin van een wervelend "Disco" slaakt hij de voor velen verlossende kreet "You’re allowed to dance!" waarop de gehele zaal als één man rechtveert en opgelucht lijf, kont en ledematen in de strijd gooit. Even later zorgt een hallucinante feestversie van "Jintro & The Great Luna", nota bene een lied waarbij het op plaat steeds even kampen is met de gekende krop in de keel, ervoor dat het Koninklijk Circus de allure krijgt van een exotische Polé Polé night ergens midden juli in het Gentse.

Met "The Ricochet", Tom Waits op stap in Congo-Brazzaville, en het nóg oudere "Big Black TV Cat", dat een idee geeft van hoe een concert van Moondog Jr. anno 1994 geklonken moet hebben, komt via een rustig "Moving Through Life As Prey" het concert aan zijn einde. Een staande ovatie later brengt SKC nog in zijn eentje een nieuw Dylanesque nummer dat te oordelen aan de tekst "Dare To Love" zal gaan heten, en mag ook de band nogmaals midden in de kring plaatsnemen om de avond in schoonheid af te sluiten met "Our Daily Reminders", waarbij Tom Pintens met klasse een ver van de microfoon verwijderde SKC op piano begeleidt, en "The Night", een cover van Morphine.

Tom Barman is druk doende een gratis alternatief zomerfestival in het Antwerpse op poten te zetten, met als doel de solidariteit tussen de toch zo verzuurde Vlamingen te herstellen en de multiculturele samenleving aan te moedigen. Hij kan geen geschiktere afsluiter dromen dan dit Zita Swoon, dat vreemde culturen met open armen verwelkomt en met geslaagd resultaat in hun muziek verwerkt. Stef Kamil nam afscheid van het verzadigde publiek met de gevleugelde woorden "Dezen avond goan waai nie rap vergeten." Waai oek nie, Stef, waai oek nie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 5 =