Wereldpremière nieuwe voorstelling Zita Swoon Group in april

{image}Een jaar of twee geleden werd Zita Swoon op non-actief gezet door voorman Stef Kamil Carlens. Tijd voor bezinning op de toekomst en ruimte om ook andere dingen te doen was het devies. En die kwamen er ook onder andere in de vorm van een dansvoorstelling en het Afrika-project: Wait For Me. In 2012 wordt daar een nieuw chapiter aan toegevoegd, New Old World heet de instrumentale voorstelling met video-installatie die 10 april in Rotterdam in première gaat.

Het project waarbij samengewerkt wordt met Motel Mozaïque, KVS Brussel, de Rotterdamse Schouwburg, La Filature Mulhouse en deSingel in Antwerpen zal draaien om die nieuwe oude wereld. Zo laat Stef Kamil Carlens weten dat hij in deze voorstelling: “op zoek gaat naar eenvoudige melodieën en er een melancholische sfeer bij bedenkt. Het wordt een soort soundtrack voor hoe ik me voel bij de wereld anno 2012. Door de interactie van de muziek en de beelden willen we het publiek op een poëtische manier iets vertellen over leven in een belangrijk tijdsgewricht. Over hoe vele stemmen erop wijzen op hoe dringend verandering nodig is en dat we nog net niet te laat zijn om een nieuwe wereld te bedenken en te organiseren. Maar ook over hoe de oude wereld zoals hij nu draait niet te stoppen is en een ramp onvermijdelijk lijkt.” Drummer Aarich Jespers geeft aan dat hij “een verzameling muziek wil maken die nostalgisch en grappig klinkt, met referenties naar oude filmmuziek. Soms laat ik me leiden door muziek uit het verleden, referenties aan een bepaalde plaats en tijd. Soms zijn het beelden, foto’s, concerten of films die een aanleiding geven tot het bedenken van een bepaalde sfeer, waaruit muziek ontstaat. Steeds illustreert de muziek de vrolijke herinneringen aan vroeger. Door de arrangementen en de kleur van de instrumentatie krijgt het geheel een nieuwe schijn. Alles komt samen in een nieuwe-oude wereld waar niet alles onderhevig is aan de drukte en de snelheid waarin wij nu leven. Nostalgie.”

Muziek die voorbij komt zal geïnspireerd zijn door onder andere The Shadows, Pinguin Café Orchestra en John Cale maar ook door oude filmmuziek van Nino Rota, Hall Willner, Hayasaka en Charles Dumont.

De première van New Old World is dinsdag 10 april 2012 in de Rotterdamse Schouwburg, de voorverkoop begint aanstaande vrijdag (25/11) om 10 uur via Motel Mozaïque en de Rotterdamse Schouwburg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + twintig =