Wau Y Los Arrrghs!!! :: Cantan En Español

Spaanse garagepunk, wij kenden nog geen enkele band in deze sector, maar kijk eens aan, de eerste kennismaking is zowaar een meevaller én doet ons naar meer verlangen. De muziek die Wau Y Los Arrrghs!!! op de wereld loslaat, blijkt van de meest geschifte soort te zijn, maar was geschiftheid geen pluspunt voor het maken van zinderende rock-’n-roll? Cantan En Español laat geen twijfel bestaan over het antwoord.

"Go go go!" Klinkt het begin van "Rey De Tablistas", waarna een heerlijke surfgitaar invalt.Vervolgens begint een zeer vreemde stem in een smerig taaltje aanstekelijk te zingen. Even later blijkt het refrein behoorlijk meezingbaar: het is — godzijdank — gewoon de titel van het nummer. Ziehier de formule van Wau Y Los Arrrghs!!! zoals ze, mits hier en daar een accentverschuiving, op elk nummer van Cantan En Español wordt toegepast.

Niet dat je na één nummer genoeg hebt van de band, integendeel. De dertien songs op het album gaan er in als zoete koek, zelfs als de groep tweestemmig simpelweg "yeah yeah yeah" zingt, blijven we goedkeurend knikken op de maat van de muziek waarbij we, nu we eindelijk een stuk tekst verstaan, voluit durven meezingen.

De taalbarrière blijkt de enige moeilijkheid te zijn die met deze plaat, of bij uitbreiding deze band, gepaard gaat. Aangezien we op Spaans nooit de helft van de punten gehaald hebben, hebben we geen flauw benul waar Juanito Wau (want zo zou de zanger heten) het over heeft.Voor zover wij weten, maakt hij al zijn luisteraars de hele tijd uit voor het vuil van de straat. En dan nog, denken wij. Wie dat op zo’n aanstekelijke manier kan doen, moet zich vooral niet inhouden, zeker niet als hij een door fuzz aangedreven zinderende brok sixties garagepunk neerzet van heb-ik-je-daar. Volgens een krakkemikkige Engelstalige site zijn de lyrics "ultra funny" en "fucked up". Daar bestaat dan ook geen twijfel meer over.

Verder blijft deze band in mysteriën gehuld. Aan het aantal hoezen op het net te zien, heeft Wau Y Los Arrrghs!!! reeds enkele platen gemaakt, maar verdere uitleg daarover moeten we u — alweer dankzij dat verdomde Spaans — schuldig blijven.

Over Cantan En Español kunnen we u nog vertellen dat de plaat de mosterd diep in jaren zestig zoekt. Een heerlijk swingend orgel wordt gecombineerd met surfgitaren en een primitieve, maar verdomd efficiënte drum. De zang klinkt dan weer alsof Juanito Wau net een fles tequila of twee achterover geslagen heeft. De combinatie van dit alles levert een gigantische brok energie op die live van ongekende kracht moet zijn, menen wij, afgaande op de (Engelstalige!) linernotes waarin een anekdote beschreven wordt met als hoofdrolspelers — naast de groepsleden — een podium, veel drank en een aanzienlijke hoeveelheid wit poeder.

Wie op zoek is naar een plaat om het gat tussen The Cramps en The Stooges op te vullen, kan nu zonder risico op zoek gaan naar Cantan En Español.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 6 =