Collectief Episode :: The Kleine Episode

In 2003 richtten drie dansers uit de compagnie van William Forsythe het collectief Episode op. Ze creëren improvisatievoorstellingen die niet volgens een vooraf bepaalde choreografie verlopen, maar vorm krijgen vanuit een vooraf bepaald systeem. Op het Klapstukfestival brengen ze in samenwerking met elektronica-artiest Christian Kleine "The Kleine Episode".

Improvisatie is steeds een slappe koord voor artiesten: het kan tot mooie, nog ongepolijste momenten leiden, maar evengoed eindigen in een stuurloos gefröbel waar je als toeschouwer nog weinig mee te maken hebt. De leden van het Episodecollectief trachten deze valkuil te omzeilen door op voorhand een systeem vast te leggen, waarbinnen de dansers bewegen.

Het systeem van "The Kleine Episode" lijkt voornamelijk te maken te hebben met een leger smurfenpoppetjes die in een vierkant op de spierwitte dansvloer geplaatst zijn. De dansers bewegen hier rond en doorheen, schuiven af en toe een poppetje naar het midden van het vierkant en nemen er een op. Na een tijdje wordt ook duidelijk dat enkele handelingen een eigen tune meekrijgen van Christian Kleine, die langs het speelvlak geconcentreerd over zijn laptop gebogen zit.

De dansers krijgen binnen het systeem met andere woorden een vocabularium aangereikt dat eigen is aan deze voorstelling, maar ze gebruiken deze als elementen in de ruimere improvisatie. Het enige wat vast lijkt te liggen, is dat de poppetjes doorheen de voorstelling volgens een bepaald patroon verplaatst worden, waarna Prue Lang nog een korte solo danst, terwijl de lichten langzaam uitgaan.

De drie dansers staan zeker niet geïsoleerd te improviseren en te soleren, maar treden duidelijk in dialoog met het decor, de muziek en vooral ook elkaar. Door de interactie tussen de dansers en hun betekenisvolle gelaatsuitdrukkingen, krijgen de abstracte bewegingen en handelingen toch een betekenis. Er ontwikkelt zich een soort naïef-kinderlijk verleidingsspel tussen Prue Lang, Nicole Peisl en Richard Siegal. Lang en Peisl dwarrelen over het speelvlak en proberen Siegals aandacht te krijgen. Lang als een soort zelfzekere, doch lichtjes onbeholpen femme fatale, Peisl als onhandige bakvis.

"The Kleine Episode" is vooral gewoon mooi. Het is een vrij toegankelijke dansante voorstelling van drie ervaren dansers, die — geholpen door de muziek van Christian Kleine — boeit en doet wegdromen. Soms is dat meer dan genoeg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + vijf =