Obituary :: Frozen In Time

Na zeven jaar stilte ontwaakt het legendarische death-metalgeweld Obituary met veel kabaal uit een lange winterslaap. De titel Frozen In Time dekt de lading volledig: aan het groepsgeluid is nauwelijks iets veranderd (op de cover is niet toevallig een fossielen skelet van een draak te zien). Bruller John Tardy en kompanen staan nog steeds garant voor een stevige pot rechttoe rechtaan zware metal zonder franjes.

Het in spanning houden kan nog wel enkele minuten langer duren, moet Tardy gedacht hebben: "Redneck Stomp" is een nogal lauw, instrumentaal begin en wordt gelukkig opgevolgd door het intense "On The Floor". Met eenvoudige maar effectieve riffs schiet dit nummer uit de startblokken, terwijl enkele goed geplaatste vertragingen voor een aangenaam headbanggehalte zorgen. Opvolger "Insane" leert de jongere broekies dan weer hoe de dubbele basdrum effectief ingezet wordt.

De band is het spelen als een geheel duidelijk niet verleerd en kiest meestal voor vette, rollende riffs met een hoog old school gehalte. Nadeel daarvan is dat nogal snel een ’been there, done that’-gevoel de kop durft opsteken. "Mindset", ongeveer halfweg het album, breekt het tempo door er trager maar loodzwaar tegenaan te gaan; een van de betere beukers op de schijf. Ook "Slow Death" blijft hangen met zijn aanvankelijk tegendraads gitaar- en drumpatroon. "Lockjaw" zorgt voor een stevige eindsprint en bevat van de tien nummers nog het meeste variatie.

Kwalitatief valt alles goed mee op Frozen In Time, met een paar goede uitschieters, maar de vraag is wie hier echt op zit te wachten. De oude Obituary fans zullen deze release waarschijnlijk met open armen en zwiepende haren welkom heten, maar om hun status als legendarische band ook bij het jongere publiek waar te maken, zal Obituary de volgende keer toch met iets meer verrassends moeten komen aanzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 2 =