The Beat Up :: Black Rays Defence

Over het uiterlijk mag je niet oordelen, dus zullen we dat bij deze plaat ook niet doen. Toch kunnen we niet nalaten te vermelden dat Black Rays Defence in een spuuglelijke hoes verpakt zit. Tot zover het uiterlijk, over naar het innerlijk. Want dat is wat uiteindelijk telt, neen?

The Beat Up — vroeger gingen ze door het leven als The Beatings — zijn vier jonge Britse honden die als beroepskeuze garagerock ingevuld hebben bij het lokale arbeidsbemiddelingsbureau. De man achter de balie zal even de schouders opgehaald hebben, mompelend dat het druk wordt in de sector, waarna de groep de dichtsbijzijnde garagebox ingeduwd werd. Daar zijn ze, na ettelijke burenruzies, ondertussen uitgekomen, een morsige grijns op het gezicht en een eerste full-cd onder de arm.

En Hey! Ho!-nog aan toe, het moet gezegd, Black Rays Defence klinkt behoorlijk to the point. De groep knalt er tien songs uit op een goed half uur. Bij een eerste beluistering valt "Bad Feeling" direct op als het nummer waar het allemaal om draait. Als je dit nummer hoort wil je maar één ding: de autostrade op en sjezen zo hard als The Beat Up scheurt op de plaat. Uiteraard opletten dat de verkeerspolitie u geen bad feeling bezorgt.

Single "Alright" heeft zijn naam niet gestolen. Halverwege het nummer volgt er een break waardoor het gevoel ontstaat dat je twee nummers krijgt voor de prijs van één. Geen kwaad woord over dit principe, zolang het zoals hier goede nummers zijn. Hoor dat baslijntje bij het begin van het tweede deel. Onze dag kan alvast niet meer stuk.

"Heartbreak" gaat lopen met de weekprijs voor Leukste Drumroffel Bij Het Begin Van Een Nummer. That Girl Is A Heartbreaker klinkt het in dit nummer en elke man weet waarover The Beat Up het heeft. Een band scheppen met het publiek, een truc zo oud als de straat. Maar hij werkt. "When I Set My Mind To Forget" is een goede herinnering aan iets dat wij wat vaker zouden moeten doen.

Afsluitend duo "Hum" en "Damage" doet wat een afsluitend duo moet doen. Je doen verlangen naar meer. In dat geval zitten we uiteraard met een probleem. Black Rays Defence is de debuutplaat van The Beat Up. Een probleem, een oplossing: na afloop van "Damage" het album in repeat gooien. Spijt zal je niet hebben van deze actie.

Geen minpunten? Tuurlijk wel, niemand is perfect. "The Flame" is, voor zover wij er zicht op hebben, bedoeld als moddervette bluesgitaarsong, doch helaas. Verder dan een min of meer smeuïge rif en wat gewauwel in de dichtsbijzijnde microfoon komt The Beat Up niet in dit nummer. Negen goede nummers, op een totaal van tien. Zeker geen slecht eindresultaat. Alleen jammer van die hoes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

7 + zeven =