Midnight Movies :: Midnight Movies

Het debuut van Midnight Movies zal niet onmiddellijk potten breken. Want op Midnight Movies horen wij in de eerste plaats vakkundig gemaakte emorock die nergens het verschil weet te maken. Een degelijk album voor fans van het genre, maar wie voor dit soort muziek niet warmloopt, zal hier weinig aan vinden.

Midnight Movies maakt het soort muziek dat wij in de wandelgangen van Goddeau wel eens semi-spottend — u herkent het aan het monkellachje — emorammel noemen. Daar hebben we zowaar een eigen chef voor, maar die gaf deze keer niet thuis en de baas was onverbiddelijk: de zware last Midnight Movies aan een luisterbeurt te onderwerpen viel ons te beurt.

Midnight Movies heeft met haar gelijknamige debuut een niet onaardig plaatje afgeleverd. De songs zwalpen netjes binnen de lijnen en klinken de ene keer hard dan weer zacht. Zweverige keyboardklanken en de aan Stereolab verwante stem van Gena Oliver maken het geheel af. Het grote verschil maakt Midnight Movies in haar bezetting, want zangeres Gena Oliver is namelijk ook de drummer van de band. En dat scherpt onze aandacht natuurlijk, ook al is het maar voor korte duur.

Opener "Persimmon Tree" zet onmiddellijk de toon voor het album: de ietwat ijle stem van Oliver gecombineerd met een niet onaardige sfeervolle song. "Love Or A Lesson" heeft een stevigere gitaarsound maar in essentie sluit dit nummer goed aan bij de vorige song. Het blijft een vrolijk up-temponummer dat niets nieuws aan de canon der emorammel toevoegt maar er ook geen afbreuk aan doet. "Blue Babies" teert op een allergrappigst harmonium terwijl "Human Mind Trap" er een stevig drumritme onder smijt.

Vier nummers ver hebben we al weinig interessants meer te vertellen over dit album, want ook de andere songs gaan op een gelijkaardig elan verder. Midnight Movies maakt dan ook alleraardigste muziek. De songs kloppen, de muzikanten weten waar ze heen willen en zangeres Oliver heeft een alleraardigste stem. Maar nergens weten ze het verschil te maken. Dit is een album dat ongetwijfeld en terecht zelfs voldoende fans zal weten te vinden, fans die maar niet genoeg kunnen krijgen van deze muziek. Maar voor wereldschokkende en / of vernieuwende songs bent u hier aan het verkeerde adres. Dit is degelijk vakmanschap, geen genialiteit.

Als Midnight Movies succes heeft, zal dat in de eerste plaats te danken zijn aan haar aparte bezetting: veel vrouwelijke drummers zijn er niet, en als ze ook nog eens de zang voor hun rekening nemen… u zal sneller een republikein met een hart vinden dan dit. Helaas zal Midnight Movies in de eerste plaats daar op afgerekend worden en niet op haar muziek. Mochten ze wat meer hun eigen stem weten te vinden, dan zou hier wel eens een interessante groep uit kunnen voortkomen. Momenteel blijven ze nog teveel in de middenmoot zitten om de verwachtingen waar te maken. Geslaagd dus, maar slechts op voldoende wijze.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =