Kopna Kopna :: Like You

"Welke fijne muziek hebben de Nederlanders ons de voorbije tijd geschonken?". Het heeft ons talloze nachten gekost en niets opgeleverd. Spinvis was het enige dat we konden bedenken. Maar dat is ook weer eeuwen geleden sinds die nog van zich liet horen. Het antwoord op de vraag "Welke frisse muziek hebben de Nederlanders ons de voorbije tijd geschonken?" is iets makkelijker te bedenken: Kopna Kopna. Maar helaas is fris niet altijd synoniem voor fijn.

Daarbij komt dat Kopna Kopna vanuit Nederlands perspectief wel verfrissend is, maar wij Vlamingen al wat meer gewend zijn. Stinkt dat naar chauvinisme? Misschien, maar het is een feit dat er pijnlijk weinig avontuurlijke dingen in Nederland worden gemaakt en/of zelden doorsijpelen naar het zuiden. Dat een Nederlandse muziekrecensent, na gedrochten als Anouk, DJ Tiësto of Kane, Kopna Kopna vol lof en met open armen verwelkomt is dan ook niet verwonderlijk. Vergeleken met zulk jong Nederlands grut is Kopna Kopna inderdaad een verademing, maar in onze contreien ging de cd-release onopgemerkt voorbij.

Das Pop, dEUS, Zita Swoon, … Vlaanderen heeft al een hele reeks ’arty’ rockgroepen achter de kiezen, en misschien is het daardoor dat "Like You!", Kopna Kopna’s debuut, geforceerd aandoet. Titels als "Man Bites Dogma" of "Walk Of A Wanker" komen wel erg kig en bedacht over, en je lied naar een Russisch balletdanser noemen ("Nijinsky") is ook geen blijk van ongedwongenheid.

Nochtans was het die ongedwongenheid die ons vorige zomer nog deed uitkijken naar dit debuut. We zagen Kopna Kopna aan het werk in Lost Chord Radio, een toneelstuk van Jong Hollandia. Muzikanten werden acteurs en vice versa, en zo ontstond een prachtige plak toneel, gespeeld met de drive van een rockconcert. Spontaan, impulsief, … : alles wat Kopna Kopna op plaat niet is.

Dat wil niet zeggen dat Like You! waardeloos is. Wie Zita Swoon en Captain Beefheart lust, zal hier ook wel enkele dingen van kunnen appreciëren. Het monotoon dreunende titelnummer "Like You!" of funky "Champagne" bijvoorbeeld. Maar geheel overtuigen doen de mannen uit Roelofarendveen niet. Kopna Kopna is niet de groep die een Holland-hype zal ontketenen, zoals er nu een Vlaanderen-hype in het noorden woedt. Misschien als ze op hun volgende album hun experimenteerdrift een beetje weten te doseren, zodat het de nummers ten goede komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + negen =