Haute Coiffure :: True West

Haute Coiffure is het duo Adriaan Van den Hoof en Wouter Hendrickx, of liever hun alter ego’s John en Sylvain. Hautte Coifure verkast hen voor hun derde productie naar de States: True West ofwel John & Sylvain in Amerika. Wij trokken onze Stetson diep over onze oren en gingen kijken.

Americana staat centraal in True West. Sam Shepard vertelt in zijn stuk uit 1982 het verhaal van twee broers: de gesettelde filmscenarist Austin (Van den Hoof) en vrijbuiter en kleine part-time crimineel Lee (Hendrickx). Terwijl Austin op het huis van hun moeder past, komt Lee na een afwezigheid van vijf jaar ongenood binnenvallen. Een clash of cultures volgt: selfmade man Austin die op z’n zaakjes past versus onverantwoordelijke cowboy Lee, bekrompenheid tegen vrijheid. De broers lijken elkaar enkel te vinden in de herinnering van hun jeugd.

Enter producent Saul (Ben Seegers) die Austins filmplannen komt bespreken. Als Saul echter meer geïnteresseerd blijkt in Lee’s ideeën voor een nieuwe western, kantelt de plot: beide broers beginnen intens naar elkanders leven te verlangen. Lee droomt hardop van een eigen ranch en Austin wil kost wat kost de woestijn in om eindelijk eens wat te beleven. Omdat echter nooit wat verandert, blijven de broers wie ze zijn: onveranderlijk.

True West biedt dus genoeg stof voor een bitterzoet drama over verlangens en dromen. Het toont meedogenloos het gat in elke levenshouding en de onmogelijkheid echt met elkaar te communiceren. Het is dan ook jammer dat Haute Coiffure dat er niet heeft weten uit te halen. Hendrickx en Van den Hoof hebben zich als cowboys op de bestaande theatertekst gestort en dat levert een stuk op dat het publiek doet gremellachen, zonder dat het echt weet waarom.

Ondertussen spelen Van den Hoof, Hendrickx en Seegers alsof ze in het verkeerde stuk zijn beland. Als de beide broers elkaar op het einde naar het leven staan, is het publiek met Haute Coiffure al lang verloren gelopen in de zelfgecreëerde woestijn. De weinige filmgimmicks die Haute Coifure aan het stuk heeft toegevoegd kunnen daar niets aan verhelpen en lijken loos geëxperimenteer. Wij zagen niet onmiddellijk de zin van op de theaterscène kost wat kost een fade-in en fade-out te willen verbeelden en de video die de broers’ gezamenlijke jeugd en dromen verbeeldt, hadden we zelf ook wel kunnen bedenken. Wie de film wil zien, huurt wel de gelijknamige video met Gary Sinise en John Malkovich.

Al bij al is True West een losse flodder, een stuk dat is blijven steken in de repetitieruimte. Haute Coiffure wil John Wayne zijn, maar belandt ergens bij John Wayne Bobbit. Wat rest, is een uur en een kwart vrijblijvend theater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + twaalf =