Yume 2 :: De Stilte (Paquet)

Antwerpenaar Philip Paquet blijft één van de productiefste tekenaars van de nieuwe lichting Vlaams stripgeweld. Na het goed ontvangen Over Naar Jou breit hij nu een vervolg aan zijn album Yume uit 2004. De Stilte is het tweede deel van een drieluik.

Yume woont in New York met haar levensgezel Seth en haar zoontje Kumo. Op een bijzonder wrede manier dringt Yumes Japanse verleden zich aan haar en haar familie op. Haar vader Takeshi, een invloedrijke clanleider, voelt immers zijn einde naderen en ziet in de kleine Kumo zijn perfecte, manipuleerbare opvolger. Het spreekt voor zich dat verschillende van zijn meest nabije volgelingen zich gepasseerd voelen door deze emigrantenzoon. Plots komen Yume, Seth en Kumo dan ook in een maalstroom van geweld en aanslagen terecht. In dit tweede deel bevinden ze zich in Japan en gaan ze verder op zoek naar het hoe en waarom van dit alles. Figuren uit Yumes verleden lijken de andere kant gekozen te hebben, maar welke kant is dat dan precies?

Na het goed ontvangen Over naar Jou keert Paquet nu terug naar het album dat hij voordien had gemaakt. Yume was oorspronkelijk bedoeld als een tweeluik, maar werd uitgebreid tot drie albums. De Stilte is dus met andere woorden een echt overgangsalbum dat moeilijk op zichzelf te beoordelen is. Toch heeft het meer dan voldoende te bieden om de aandacht op goddeau te verdienen. Paquet blijft immers met elk album rasse schreden voorwaarts zetten. Het tekenwerk blijft hier en daar wat onvolmaakt, het lijkt wel door haastwerk. Op andere pagina's blinkt Paquet immers uit in fantastische platen. De twee pagina's waar Yume en Yuki elkaar kruisen is immers erg filmisch uitgebeeld, alsof het vanuit een bewegende camera getekend werd. Ook Paquets zin voor dynamiek blijft één van zijn grote troeven.

We moeten hem anderzijds nageven dat hij met dat hoge werkritme op relatief korte tijd al enkele erg sterke verhalen gepubliceerd heeft. Yume staat na deel twee in ieder geval op hoog niveau, evenals Over Naar Jou, terwijl zijn jazzy verhalen uit Louis Armstrong en Snapshots bijzonder verdienstelijk waren voor een jonge debutant. De binnenflap van dit album vermeldt overigens dat de auteur ook in de muziek- en theatersector actief is met illustratieopdrachten. Philip Paquet is met andere woorden een boeiende auteur die nog over heel wat groeimogelijkheden beschikt. Wellicht wordt Yume 3 een volgende stap in dat proces.

Philip Paquet
http://www.bries.be
http://www.bries.be

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

Braakland/ZheBilding & Het Paleis :: Dansen Drinken Betalen

Dansen Drinken Betalen is allesbehalve de klassieke theatervoorstelling en...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in