Chillowproductions & DJ Grazzhoppa :: Moving Targets

Vlak voor de lockdown trok de West-Vlaamse producer Chilo Derieuw naar New York, met slechts 800 euro en een harde schijf vol beats op zak, op zoek naar de stemmen die samen het collab-album Moving Targets tot leven zouden brengen. Het is een werk van lange adem geworden, maar het verdient zeker uw aandacht.

Muzikale samenwerkingen verlopen dezer dagen meestal door files over het internet over en weer te sturen. Niet zo bij producer Chilo. De beste vibe wordt nog steeds gecreëerd in de studio en dus was er geen andere mogelijkheid dan naar de States te trekken om de beats die hij samen met DJ Grazzhoppa had gemaakt tot leven te brengen. De muziek leunt stevig op het betere samplewerk, maar getuigt nergens van gemakzuchtige loops. Alle nummers bestaan uit meticuleus aan elkaar genaaide geluidssnippers en het resultaat zijn kraakverse klanktapijten van boombappatronen, overgoten met de nodige scratches. Alles klaar dus om er een old school hiphopfeestje van te maken. Nu het plan nog ter plekke ten uitvoer brengen.

800 euro, daar kom je in New York niet ver mee, dus het was een kwestie van connecties aan te spreken, te slapen bij bevriende artiesten – of daar waar toevallige ontmoetingen in een wereldstad hem ook brachten. Zijn verlengde verblijf en studiokosten financierde hij door zijn diensten als videoartiest aan andere rappers aan te bieden. Het is nooit een plan geweest waarin de safety first stond, maar het album ademt ontegensprekelijk dedication. Die grinta, die vastberadenheid om te slagen, hoor je aan de kwaliteit – en was blijkbaar aanstekelijk voor de bijdragen van de gaststemmen, want stuk voor stuk presteren ze op hoog niveau.

Velen onder die gasten zijn oude bekenden van Derieuw – en bovendien niet van de minsten. Zo maakten El da Sensei en (de jammerlijk genoeg vorig jaar overleden) Tame One vroeger het mooie weer als Artifacts, en Sadat X was deel van de legendarische Brand Nubian. Anderen, zoals Napoleon Da Legend of Nejma Nefertiti, leerde de producer tijdens zijn verblijf kennen, maar zij bleken voor niemand te moeten onderdoen. Alle mc’s kozen die beat uit Chillows dropbox die hen het beste paste en zetten die naar hun eigen hand. Elke rapper vraagt om zijn eigen aanpak in de studio, maar nergens ontspoort de afwisseling van de verschillende stemmen in een los-vast geheel van nummers dankzij de productionele eenheid van Chillowproductions en DJ Grazzhoppa.

Wat iedereen op dit album nog gemeenschappelijk heeft, is de liefde voor het vak. Een titel als “Grammarsmith” geeft al veel weg en bevat het motto: ‘I get a rush when I bust some dope rhymes‘. En daaraan is op Moving Targets geen gebrek. Zo laat Nejma Nefertiti in “Out of Love” zinnen vol midden- en eindrijm genadeloos ratelen: ‘Put everything I have in every word that builds every sentence / Write it down with a little patience / understanding acceptance / Whatever so called they say we can’t do I’m the exception’ – probeer dit vooral zelf niet thuis. Terecht is ze kritisch voor de concurrentie: ‘Cats writing rhymes but that shit is illegible / Like mumble rappers and bubblegum boys can’t hear that they terrible’. Amen. Maar het is niet allemaal eigen borstklopperij. Venomous2000 steekt in “Fly Ego” de loftrompet van de grootste van de underground: ‘Some things will make you crazy / but you gotta keep perusing / underground’s what we’re pursuing / like the Metal Face Human.’ We kunnen blijven citeren, maar voor wie wil, zijn er nog heel wat spitsvondigheden te rapen op dit album.

Het barbecueseizoen lijkt dan misschien wel voorbij, maar Moving Targets is een goede uitsmijter. De producers steken het vuur aan, nodigen bevriende rappers uit en iedereen legt om ter lekkerste bars en rhymes op de grill. Het menu is goed gevuld, maar ligt op geen moment zwaar op de maag. Aanbevolen.

8
Catharsis Productions
Beeld:
Hoes: Tom de Geeter, Foto: DVL

verwant

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

Roncha & Chillow :: Juste d’echte

En u? Wie wil u rond uw bed zien...

Eindejaarslijstje 2023 van Jef De Ridder

Welke albums waren dit jaar de kroketten bij mijn...

Chillow :: Luszak

De boog kan niet altijd gespannen staan, zelfs niet...

Baz :: Schetsen

Tien jaar was het al geleden dat Baz nog...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...

Constant Permeke in tegenlicht :: Permekemuseum, Jabbeke

In 2020 sloot het Permekemuseum voor een grondige renovatie...

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in