Tapioca :: Samba em Kigali

De zon is er eindelijk! Laat het aan de Brusselaars van Tapioca over om met Samba em Kigali de soundtrack te leveren bij de huidige en hopelijk nog komende landerige dagen.

Tapioca is een duo, bestaande uit zanger/rapper Alessandro “Le Tagarel” Vlerick, en producer Simon “SiKa” Carlier. Le Tagarel bracht enige tijd door in Rwanda, waar de Afrikaanse cultuur wonderwel bleek te assimileren met zijn Braziliaanse roots: ook in Kigali wordt samba gedanst. De twee continenten zouden nog steeds als puzzelstukken in elkaar kunnen klikken; het enige wat hen scheidt is een wereldzee, maar in Tapioca’s kern welt een oceaan van liefde voor beide culturen en na hun EP Voyage van vorig jaar zijn ze nu in beide werelddelen muzikaal op hun bestemming terechtgekomen.

In tegenstelling tot het jachtige leven van de hoofdstad waarin ze leven, is dit muziek die stapvoets gaat. Laat dat nu net een grote sterkte zijn: het is net als bij slow cooking dat alle smaken op die manier het best vrijkomen. De drums hakkelen soms op een hiphopbeat, zoals in “Salvador”, maar elders kietelen ze meer dan dat ze slaan en de bas is nergens nadrukkelijk aanwezig. Neem hem echter weg en het geheel zal flauw afsmaken als een pudim de leite zonder suiker. Samen vormen ze de basisingrediënten voor de cocktail die Samba em Kigali is. Elk nummer krijgt eigen subtiele smaakaccenten: handclaps in het haast dansbare “Cara de Arabe”, klokkenspel als zomerklokjes zoals in “Africa Brasil” of fluitspel met streepje gitaar her en der zoals in het titelnummer, zonder dat het ook maar ergens al te dolletjes wordt.

Laten we elkaar geen João of Duarte noemen: de release van het album valt nu toevallig perfect samen met de start van het zonneseizoen en dat komt deze band alleen maar ten goede. Muziek als deze gedijt immers het best in hete en zonovergoten seizoenen, net als de maniokplant waaraan de band zijn naam heeft ontleend. Maar Samba em Kigali blijft ook overeind op basis van de eigen merites. Er zit genoeg in dit album – net zoals tapiocameel een voedzame bom van koolhydraten is – waarmee je moeiteloos de dag doorkomt. Helemaal tot in schemering van de valavond waarin de euforie na het drinken van het Brahmabiertje te veel haar schubben afschudt en vervelt tot die prachtige zijnswijze die het Portugees met een al even prachtig woord als saudade bedacht heeft. Zeker wanneer je het zoals Le Tagarel met die zachte stem in “Sabor Swahili” uitspreekt als ‘saowdoadj’. Weemoed is een kunst en ze vatten zonder te vervallen in schmalz is een dunne lijn bewandelen, maar Tapioca slaagt er mooi in.

Meerwaardezoekers (die waarschijnlijk net als wij geen snars begrijpen van het Portugees) zouden kunnen opwerpen dat Samba em Kigali weinig om het lijf heeft en vederlicht is, maar zijn het niet net de mooiste zomerjurkjes die ook zo zijn?

7
Jakarta Records
Beeld:
Hamza Seriak

verwant

Tapioca :: Melodia

Dezer dagen kan je de zon in je hart...

aanraders

Goes & Goes :: Nie Gezeverd

Bestaat er zoiets als blues uit Vlaamse klei getrokken?...

Public Service Broadcasting :: This New Noise

Geef J. Willgoose, Esq. een oubollig onderwerp en hij...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

Slowdive :: Everything Is Alive

Een nieuwe plaat van het Engelse Slowdive mag hoogst...

Naked Lungs :: Doomscroll

Een financiële crisis rond je achtste. Trump en Brexit...

recent

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Star Wars – Visions: Seizoen 2

Lucasfilm en Disney leveren met dit tweede seizoen van...

Absynthe Minded :: ”Ik wil gewoon mooie dingen blijven maken, mijn fantasie gebruiken”

Een zondagsschilder: zo voelt Bert Ostyn zich op de...

Le Livre des Solutions

Er was een tijd dat Michel Gondry – die...

Sparta

Ulrich Seidl vertelt opnieuw een onconventioneel en provocerend verhaal....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in