Good Luck To You, Leo Grande

Good Luck To You, Leo Grande is een verfrissende feelgoodfilm die alle schoonheidsidealen en het ‘ageism’ die we terugvinden in typische voorbeelden van het romcomgenre overboord gooit. De protagoniste in het verhaal, de voormalige godsdienstlerares Nancy Stokes, wordt getoond met al haar imperfecties, open en bloot. Zowel haar angsten, onzekerheden en misstappen als haar lichaam en seksualiteit worden onthuld op een ongefilterde, maar toch heel charmante manier. Regisseur Sophie Hyde zet zo een enorm herkenbaar verhaal in het licht, en dat doet ze met de nodige hoeveelheid stomende scènes en gevatte humor. Dit is hoe een film over seks eruitziet vanuit de ‘female gaze’.

Good Luck To You, Leo Grande gaat over de weduwe Nancy Stokes (gespeeld door Emma Thompson). Ze verlangt naar romantiek, opwinding en een nieuwe vorm van vrijheid. Ze zoekt dit op door af te spreken in een hotelkamer met een jonge escort, die werkt onder de schuilnaam Leo Grande (Daryl McCormack). Doorheen de film ontwikkelt hun relatie zich tot een betekenisvolle connectie. De scènes zijn gevuld met sterke dialogen die de innerlijke wereld van de personages beetje bij beetje onthullen. We leren hun onzekerheden kennen, hun persoonlijke en seksuele verlangens en uiteindelijk hoe ze op dit moment in hun leven, en welbepaald in die specifieke hotelkamer, zijn beland. Vergezeld met een goede portie humor verkennen de personages elkaar en hun lichamen op een soms klungelige, maar des te realistischere manier.

Het taboedoorbrekende Good Luck To You, Leo Grande weet op humoristische wijze een verhaal te brengen over verlangens, onzekerheden en menselijke connecties. Samen met scenarioschrijver Katy Brand doorbreekt Sophie Hyde met haar sexy dramakomedie talloze taboes. Ze bespreekt in haar film het vrouwelijke orgasme, het sociale stigma rond sekswerk, een vrouwenlichaam dat niet aan de klassieke schoonheidsidealen voldoet en de negatieve kanten van het moederschap en het huwelijk. Opvallend genoeg weet ze dit te bereiken binnen de muren van een enkele setting, namelijk een hotel waar vier opmerkelijke ontmoetingen tussen de twee hoofdpersonages plaatsvinden.

De film maakt duidelijk dat de zoektocht naar fysieke en emotionele affectie nooit lineair gebeurt, maar met de nodige ups-and-downs, sprongetjes en misstappen. Elke ontmoeting tussen Nancy en Leo heeft zijn eigen ritme en voeling, waarbij de wispelturigheid van emoties en verlangens sterk naar boven komt. Zo laat Hyde de personages het ene moment heel vloeiend en traag, dan weer snel en chaotisch bewegen of legt ze het ritme van de dialoog volledig stil om een speelse dansscène te introduceren. Ze maakt daarbij op slimme wijze gebruik van haar (beperkte) decor, bijvoorbeeld door de sfeer te zetten aan de hand van de belichting in de hotelkamer of het weer buiten. Ze speelt ook behendig met de ruimte tussen de personages, waardoor ze seksuele spanning en speelsheid met elkaar doet afwisselen.

Toch laat Hyde zich vangen door enkele clichés, waardoor de film ietwat aan charme en hoge standaard verliest. De eerste helft van de film is gevuld met humoristische scènes waarin de kijker zich gemakkelijk kan inleven, maar het verhaal gaat stilaan bergafwaarts wanneer het zich begint te focussen op de moeilijke relatie tussen Leo en zijn moeder. Deze evolutie naar de focus op een mannelijke sekswerker die oudere vrouwen opzoekt omdat hij in de knoop ligt met zichzelf, voelt enigszins stereotiep aan. Nochtans start de film met het benadrukken van het belang van sekswerkers die hun job met plezier doen en die essentiële verlangens vervullen voor diegenen die ze nergens anders kunnen bevredigen.

Good Luck To You, Leo Grande blijft gelukkig een redelijk baanvaste film over de seksuele ontwaking van een vrouw die 31 jaar lang in een passieloos huwelijk vastzat. Sophie Hyde blinkt uit met haar verfrissende openheid over de complexiteit van seks en intimiteit. Zowel Emma Thompson als relatieve nieuwkomer Daryl McCormack zetten straffe prestaties neer door hun personages een ongelooflijke natuurlijkheid en authenticiteit te geven. Ze weten beiden de perfecte balans te vinden tussen humor en emotionele diepgang.

 

7.5
Met:
Emma Thompson, Daryl McCormack
Regie:
Sophie Hyde
Duur:
97
2022
Uk, Usa

verwant

What’s Love Got To Do With It?

Op een platform zoals enola is een titel als...

Film Top 10 voor 2022: Evelien Van Houdt

De Enola filmrecensenten lichten de komende dagen elk hun...

Blog Film Fest Gent 2022

Van 11 tot 22 oktober is het weer zo...

Cruella

De fanatieke Disney-fans zullen er niet wakker van liggen,...

Beauty and the Beast

In 1991 werd Beauty and the Beast de eerste...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

recent

Challengers

Nadat hij in de vroege jaren 2000 enige furore...

Mother’s Instinct

Mother’s Instinct is een gepolijste remake van het Franstalige...

JD Morvan / Victor Matet / Cesc & EFA :: Vaarwel Birkenau

Vaarwel Birkenau toont de Holocaust van binnenuit. Overlever Ginette...

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

Mr. & Mrs. Smith – Seizoen 1

Donald Glover komt soms een beetje over als een...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in