10 om te zien op Le Guess Who?

Bekijk Berichten
Heb je een ticket voor @Le Guess Who? Festival? Mis deze tien tips dan zeker niet!

Geloof het of niet, maar Le Guess Who? Festival 2021 in Utrecht gaat gewoon door. Met een strikte curfew om middernacht en aan 75% van de capaciteit, maar het puinhoopbeleid in Nederland indachtig mag dit alsnog een half mirakel genoemd worden. De keuzestress wordt er niet minder om en een parcours verzinnen is quasi onmogelijk. Dan maar tien must-sees. Ten minste, voor wie een ticket heeft!

Dat Le Guess Who? uitverkocht is, hoeft na een zoveelste line-up die waar ook ter wereld jaloersmakend is, niet te verbazen. Eens te meer zet de organisatie een flinke stap richting haar doelstelling: onbekende muziek van allerhande allooi naar een breed publiek brengen. Géén showcase en al zeker geen festival dat alleen maar oude acts van onder het stof haalt, wel een festival dat zoveel mogelijk genres, invloeden, werelddelen en tijdsgeesten verzamelt en daarin een actuele draad probeert te vinden. Deze tien tips reflecteren die filosofie.

Suuns

Vooruit, we beginnen met een geijkte naam. Suuns is een bijzonder consistente band, brengt om de zoveel jaar een puik album uit en de liveshows zijn er ook naar. Bovendien moet je ook op Le Guess Who? minimaal één concert meepikken dat zich min of meer laat voorspellen. Het zet immers alle ontdekkingen en onbekende dingen die je in de loop van vier dagen zal zien en horen in perspectief. En er zijn slechtere dingen om je referentiepunt mee te vinden dan een Suuns-optreden.

Ichiko Aoba

Le Guess Who? heeft een rijke traditie van ontroerende optredens, die vaak in unieke en veelal fragiele omstandigheden plaatsvinden. Het meest evidente voorbeeld is de passage van Mount Eerie in 2017, waar een live-album uit voortkwam. Tijdens de laatste editie (2019) stelde The Bug-project King Midas Sound zich opvallend kwetsbaar op met een uitvoering van Solitude in de Janskerk waar Ichiko Aoba straks optreedt. De Japanse komt gegarandeerd in dat memorabele rijtje terecht. Haar album Windswept Adan is een van dé groeiplaten uit 2020 en de Janskerk een droomlocatie om haar live-uitvoering van dat werk te kunnen zien.

Cucina Povera

Cucina Povera is een bekende naam in het experimentele circuit en op Le Guess Who? is haar positie in het programma ook een goede illustratie van de diversiteit die het Utrechtse festival aanbiedt. Met Cucina Povera krijg je een amalgaam van new age vocals, ambient en hypnotische repetitie voor de kiezen in een kleine theaterzaal en vlak daarna kan je bijvoorbeeld naar virtuoos neoklassiek pianist Lubomyr Melnyk (die een enorme indruk naliet op Le Guess Who? 2015) in de kamermuziekzaal Hertz. Zulke combo’s vind je enkel op Le Guess Who?

Plague Organ

Een streepje zware metalen moet er ook zijn, en daarvoor is de wat afgelegen maar erg toffe zaal De Helling elk jaar de vaste stek. Plague Organ is naast een tip voor liefhebbers van zwaarder werk vooral ook een unieke Nederlandse black metal-act die ruimte laat voor free jazz-invloeden en qua dynamiek raakvlakken heeft met de continuous music van Melnyk (heb je ‘m weer). Wie Oranssi Pazuzu vet vindt, mist deze show niet.

Pink Siifu/FlySiifu

Geen of te weinig hiphop was lang dé lacune van festivals als Le Guess Who? (maar ook pakweg Unsound). Daar komt stilaan verandering in. Niet minder dan twee projecten van Pink Siifu (op zaterdag én zondag) staan dit jaar geprogrammeerd, een van de meest veelbelovende namen in de hedendaagse underground hiphop. FlySiifu is zijn veelgeprezen samenwerking met producer Fly Anakin, terwijl hij met twee sterke solo-albums alleen al in 2021 de verwachtingen hoog legt.

Faust IV

Le Guess Who? 2015 was een editie met veel hoogtepunten. Een daarvan zou Faust worden, een band die de term ‘levende legende’ inmiddels verdiend heeft. Na zes jaar keren ze terug, met hun optreden in het teken van hun vierde plaat. Ja, Faust is voor velen misschien meer een relikwie dan wat anders. Maar we garanderen: je krijgt zelden nog de kans om zo’n live-act in volle glorie te zien.

Angel Bat Dawid

International Anthem-favoriet en inmiddels een vertrouwde naam in Le Guess Who?-kringen: voor Angel Bat Dawid is Utrecht stilaan een tweede thuis. Haar shows kenmerken zich door een hoge mate van emotie-overdracht tussen artiest en publiek en hoe meer common ground tussen beide, hoe memorabeler haar optredens worden.

Ghalia Benali (in Hadred Ishq)

‘Hidden Musics’ is een van de vele programmalijnen van Le Guess Who? en in zekere zin de meest waardevolle. In 2019 kwam de Pakistaan Ustad Saami op uitnodiging van Le Guess Who? voor het eerst naar Europa. Voor Ghalia Benali zoekt Le Guess Who? het minder ver, maar dat maakt het optreden van deze Belgisch-Tunesische niet minder bijzonder. Ook hier geldt dat je zo’n act eigenlijk nooit te zien krijgt op een popfestival.

Irreversible Entanglements

Moor Mother aka Camae Ayewa blijft nooit stilzitten. Na een resem knappe soloplaten en samenwerkingen komt haar politieke improv jazz project Irreversible Entanglements weer ferm opzetten met het pas uitgebrachte Open the Gates. De meest intense show van LGW? 2021 is nu al bekend.

Blak Saagan

Deze Italiaan treedt zelden op, want maakt zijn vintage library music op spectaculaire protosynths. Alleen al daarvoor wil je deze show in het knusse Theater Kikker niet missen!

recent

Ronker :: Fear Is A Funny Thing, Now Smile Like A Big Boy

Ronker-frontman Jasper De Petter over hoe Fear Is A...

The Strangers: Chapter 1

Vooraan de jaren negentienhonderdtachtig begon Renny Harlin commercials en...

J. Bernardt :: Contigo

Op Contigo slaat Jinte Deprez’ alter ego J. Bernardt...

Ronker

15 mei 2024Ancienne Belgique, Brussel

'Welkom op onze babyborrel!' Hoezo, al een albumpresentatie? Onze...

Maria Iskariot :: ”We zijn heel verschillende persoonlijkheden die elkaar versterken”

'Bedankt', zongen ze al in de preselectie, maar de...

verwant

Le Guess Who? 2021 : : Tegen beter weten in

De tour de force die de organisatie heeft uitgehaald,...

Suuns :: The Witness

De afgelopen tien jaar hebben weinig bands zo consistent,...

Suuns :: Fiction EP

Wat moet een band die altijd al dystopische muziek...

Le Guess Who? 2019 :: Vergeet wat je weet over festivals

Ja, dat is Björk op de foto. Haar onverwachte...

Le Guess Who? 2019 :: Eén tip voor elke dag

Van 7 tot 10 november vindt in Utrecht misschien...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in