Enola Play EK Editie :: Dag 7. Wegdromen bij champagne

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag dromen we al van Belgisch champagnevoetbal en van Oostenrijkers op hun sloefen.

Oekraïne vs Noord-Makedonië

Onbekend maakt onbemind, maar hoe meer we ons verdiepen in de Oekraïense muziek, hoe meer interessante groepen we vinden. Vandaag stellen we de band Onuka aan u voor. Deze all female electro-folkband combineert drums en synthesizers met traditionele Oekaïense snaar- en blaasinstrumenten voor een vaak dromerige sound. “Svitanok” betekent zoveel als ‘dageraad’ en begint dramatisch om na een minuutje lichtvoetig over het gras te dartelen. Tel daarbij de soms smachtende zang in de refreinen en je komt tot dit intrigerende geheel.

Tengri is het soloproject van Leonid Golcev uit Skopje. Op zijn Bandcamp-pagina omschrijft hij Tengri als ‘downtempo psychedelic music‘ en je kan horen dat daar goed is over nagedacht. “One We are” is immers zúlke trage muziek dat hij haast alle cogniteve functies uitschakelt en enkel nog het reptielenbrein actief blijft. De in rondjes cirkelende percussie prikkelt de neurotransmitters terwijl de bassen zo laag gaan dat ze de kuiten masseren. Wij zijn helemaal opgeladen voor deze wedstrijd.

Denemarken vs België

Natuurlijk gaan ze verliezen. Tuurlijk. En dus willen we de op zich best sympathieke Denen nu al een momentje van troost bieden van eigen bodem. Want jongens, wat blijft dit “Comforting Sounds” van Mew een pracht van een nummer. “Een frontale botsing tussen Radiohead en Sigur Rós”, schreven we jaren terug, toen we hun Frengers ontdekten, en daar nemen we geen woord van terug. Wij kunnen misschien beter voetballen, van dit nummer hebben we niet snel terug.

Haal de champagne maar boven, want Kevin de Bruyne keert terug uit blessure. Maar het is niet omdat het een feestje met champagnevoetbal is dat het niet snedig kan zijn. Na wat Denemarken vorige wedstrijd overkwam, zal het sowieso een beladen wedstrijd worden. Het wordt echter belangrijk om de gevoelens even uit te schakelen en zo hard uit te halen als Tim Vanhamel hier op zijn gitaar. “Champagne” van Millionaire heeft het allemaal: de glitz, de glamour en een smerige riff die eindeloos mag duren als een Belgische aanvalsgolf.

Nederland vs Oostenrijk

De kansen van Nederland werden voor het begin van het EK niet al te hoog ingeschat – niet in het minst door de Nederlanders zelf. Maar kijk, we zijn nu één wedstrijd verder en de lucht boven Oranje is helemaal opgeklaard. Bijna tien jaar geleden schoot Jacco Gardner met “Clear the Air” recht in de kruising, maar de laatste jaren is het jammer genoeg stilletjes geworden rond deze Nederlandse Syd Barrett. Dit nummer staat wél nog als een huis overeind.

Oostenrijk weet ons net als bij hun eerste wedstrijd te verrassen. Noord-Macedonië werd toen makkelijk uit de weg gezet, en nu lijkt wel alsof ze de kwalificatie al op zak hebben. De Weense groep Sluff slentert charmant zorgeloos over het veld en brengt het soort dromerige slackerrock zoals we die eerder dit jaar ook al van Kiwi Jr. hoorden. Sprankelende gitaarrifjes worden ondersteund door een ingetogen bas en drum. Net als voetbal is muziek ook vaak het mooiste als het simpel wordt gehouden.

De verzamelde nummers vindt u elke dag in onze Spotify-playlist.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − twaalf =