Legovogel :: Rotator

‘Palindromische indietronica’ is wat de Amsterdammers van Legovogel beweren te maken. Op hun prima nieuwe single “Rotator” wordt duidelijk hoe goed dat kan klinken.

De heren van Legovogel zijn speelvogels. Ze beweren muziek te maken met boterhammenzakjes, ze noemen The A-Team naast Massive Attack en Moderat als invloeden en ze maken nummers over het kruipende palindroom dat de aardworm is of nummers met titels als “Ovo Novo” die je net als hun bandnaam in beide richtingen kan lezen. Het is een unique selling proposition als een ander, maar in tegenstelling tot vele andere is dit er een dat ons wél aanspreekt, en de kwaliteit van nieuwe single “Rotator” is navenant goed.

Al sinds Kraftwerk in 1986 elektronische muziek treffend omschreef als ‘boing boom tschak’ heeft deze een lange weg afgelegd. Aan de ene kant heb je de bangers die van bij de start in je gezicht slaan met harde kermisbeats, en aan de andere kant is elektronica soms eindeloos gedeconstrueerd tot iets ondansbaar en onbeluisterbaar.

Net als hun voorbeelden tonen artiesten als Legovogel de middenweg tussen beide uitersten en cultiveren ze een naïeve speelsheid waarbij ze als ware brickmasters de kleine bouwblokjes van hun muziek tot een naadloos geheel in elkaar gaan passen. Zonder voor het onmiddelijke effectbejag te gaan, gooien ze geduldig verschillende elementen in de pot om deze traag te laten garen en net als bij hun geliefde keerwoorden schuilt er een symmetrische opbouw in “Rotator”. De song zwengelt geduldig aan en bouwt de spanning op tot het moment van de broodnodige ontlading, waarna het laagje per laagje terug afgebouwd wordt en het nummer uitdooft, als het onweer in de visuals.

Een band om in het oog te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + twaalf =