Arcade Fire :: Generation A

Quizvraag: wie wil u straks, als het concertleven eindelijk opnieuw op gang komt het eerst zien? Arcade Fire? Fout. Eérst IDLES of Shame, om de afgelopen maanden er eens goed af te razen. Maar dan? Arcade Fire. Natuurlijk. En dan mag dat nieuwe “Generation A”, dat de groep gisteren bij Stephen Colbert voorstelde, niet ontbreken.

Heeft het iets met de verkiezingen te maken? Van ver. Zijn ze boos? Vanzelfsprekend. Is het dus naar goeie Arcade Firegewoonte een lekkere stomper die om meezingen en opgestoken vuisten vraagt? Is de Paus Katholiek? Stellen wij te veel vragen in dit stukje? Vindt u dat echt? Een antwoord dan maar. Dat Arcade Fire nog geen beetje terug is met “Generation A”, het soort call to arms dat Win Butler al jaren dreigde te schrijven. Waarna hij een afslag richting conceptueel moeras nam en slechts ternauwernood kon gered worden.

Maar we dwalen alweer af.

“Generation A” wordt ingeleid door een jongentje dat in het diepst van zijn gedachten nu al deel van Arcade Fire is, en dat is geen toeval. Dit is Win Butlers strijdlied voor de jonge generatie. De klimaatjeugd die wordt toegeblaft dat ze moeten zwijgen tot ze groot zijn. Dat studeren alles zal oplossen. Dat de grote mensen aan het spreken zijn. Antwoord? ‘Darling, California’s burning / New Orleans is waiting for the flood / I can’t wait / It’s too little too late’. En dat mag u gerust meebrullen, met geheven hoofd en dito vuist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × vijf =