Pauwel :: EP

Amper vijf nummers en elf minuten duurt het plaatje, maar de nieuwe ep van Pauwel weekt veel los. Het is een wondermooie afrekening met zijn en uw (meest) deprimerende dagen.

Voor sommigen zal de singer-songwriter uit Sint-Niklaas, die zijn muzikale parcours begon bij garagerockband Monster Youth, geen onbekende naam zijn. Over zijn tweede plaat Hideaway schreven we “klein pareltje” en ook onthouden we referenties aan Elliott Smith, Low Anthem en Bon Iver.

Maar dat was maar een begin. In 2016 volgde Having Fun, waarmee hij nog meer indruk maakte. Daarnaast had de eigenzinnige muzikant ook een sterke livereputatie. Het leverde hem optredens op in het voorprogramma van onder anderen Kevin Morby en Maurits Pauwels.

Nadien volgde echter een periode van desillusie door jobverlies en de dood van zijn moeder, en werd het stil rond de getalenteerde singer-songwriter. Toch begon hij uit noodzaak weer muziek te spelen. Pauwel De Meyer werd simpelweg Pauwel en vond een nieuwe thuis: Unday Records. Geen beter label voor hem, dachten we meteen.

Dat deze ep niet simpelweg tot stand kwam, hoor je meteen. Pauwel maakt korte maar goudeerlijke en gevoelige liedjes die meteen raken. Bij de breekbare stem en spaarzame gitaren in “Witches” voel je dat je alles goed zit voor een geslaagde herfstavond in isolatie. Ook “OMG” zal je – net als de minimale afsluiter “July” – niet snel loslaten.

In “Molly”, waarin hij wegdroomt naar ver vervlogen tijden en een jeugdvriend, doet Pauwel eveneens veel met weinig middelen. Opnieuw maakt hij van zijn eigen ervaringen en verhalen een intense én hapklare song met enkele aantal rake noten en teksten.

Het absolute hoogtepunt is “Waves”. “I need to get back on that horse”, zingt Pauwel zichzelf én al wie de moed dreigt te verliezen moed in. Ook de wondermooie bijdragen van Aaron Embry (piano), Joachim Vanderbeke (klarinet) en Elke De Mey (stem) verdienen een vermelding.

Deze ep is een houvast voor iedereen die onrustig, verloren of gewoon even triest is en een sprankel hoop wil behouden om op verder te bouwen. Na het debuut van Lucas Schreel is dit opnieuw een luisterparel van een singer-songwriter uit eigen land waar we in de toekomst nog veel van willen horen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =