Pauwel De Meyer :: Hideaway

Amper 23 is hij en de Sint-Niklase singer-songwriter Pauwel De Meyer heeft al een EP en twee albums uit. Voor een doorbraak is het misschien nog te vroeg, maar Hideaway kan toch al een klein pareltje genoemd worden.

Op nog jongere leeftijd mocht De Meyer al openen voor bands als The Bony King Of Nowhere, Vetiver en Architecture In Helsinki. In 2007 (!) speelde hij op Pukkelpop zelfs een nummer mee met zijn idool Devendra Banhart. Maar op Hideway duiken ook geregeld referenties aan Conor Oberst en Elliott Smith op. De Meyer mijmert met een kwetsbare, intieme stem over zijn dagelijkse beslommeringen (bij voorkeur over de liefde uiteraard). Het kan niet anders dan dat hij zijn nummers ‘s nachts met een sigaret erbij neerpent.

Instrumentaal doet de plaat soms denken aan vroeger werk van Low Anthem en Bon Iver. De Meyer maakt met andere worden trieste, sobere en spaarzame muziek — “I Can Do That” is het beste voorbeeld — waarin af en toe subtiele invloeden van folk (“Double Bed, View On The Beach”) of pop (zie Stubru-debuut “Two Feet On The Ground”) binnensijpelen. Ook de lengte van Hideaway is opvallend. De plaat blijft beperkt tot 25 minuten. De Meyer speelt dus geen noot of woord te veel, maar kan ons bij momenten muisstil krijgen.

In drie nummers valt op hoe niet alleen zijn breekbare stem, maar ook de instrumentale begeleiding de armen volledig vullen met kippenvel. Luister goed naar de mondharmonica in “Woods”, de pianotoevoegingen in de bloedmooie ballade “Do You Remember” en de beeldschone stem van Eva Afschrift in “Cheers, Darling”. In “Double Bed, View On The Beach” is er ruimte voor subtiele strijkers, een akoestische gitaar en zelfs een elektrisch gitaardeuntje.

Door ietwat wisselvallige nummers als “Hideaway” en “I Won’t Treat You Like A Woman” wordt ons enthousiasme dan weer getemperd. Niet dat het slechte nummers zijn — verre van zelfs –, ze brengen alleen niet hetzelfde aangrijpende gevoel teweeg als de anderen. Live moeten deze songs wel kunnen overtuigen. Dat we op de cd-voorstelling van De Meyer in Sint-Niklaas niet aanwezig konden zijn, beklagen we ons nog steeds.

Voor sommigen is singer-songwritermuziek enkel geschikt voor wanneer het gedaan is met het lief. Een scenario van een eenzame nacht met een sigaret en een flinke scheut alcohol komt al gauw tevoorschijn. Maar laten we ons niet beperken tot deze karikatuur. Pauwel De Meyer maakt prachtige muziek die in je oren fluistert. Hideaway is evengoed een dikke aanrader voor muziekliefhebbers met het hart op de juiste plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =