Underwater

Met de zalen nog altijd gesloten, blijft het aantal films stijgen dat enkel op VOD zal uitgebracht worden. Underwater passeerde geruisloos in de Amerikaanse zalen en is vanaf vandaag in België op verschillende platformen te zien.

Op papier moet Underwater er anno 2017 bijzonder veelbelovend hebben uitgezien: regisseur William Eubank had zichzelf net definitief op de kaart gezet met The Signal en kreeg de kans binnen hetzelfde genre een grotere productie op te zetten. Met Kristen Stewart was er een ster mee aan boord die de film kon dragen en de studio stelde een budget ter beschikking dat toeliet om het concept – een monsterfilm die speelt op de bodem van de oceaan – ook adequaat naar het scherm te vertalen. De thriller bleef vervolgens drie jaar lang onuitgebracht, tot hij door Disney verworven werd toen Twentieth Century Fox werd overgenomen. In de VS werd de film uitgebracht in de ‘dode’ maand januari, wat getuigt van weinig vertrouwen in het materiaal. Het zou leuk zijn te stellen dat al die negativiteit verhult dat dit een prima film is, maar helaas is het resultaat op zijn best vermeldenswaard, maar verre van echt geslaagd.

Van bij de opening, maakt Underwater er op expliciete wijze geen geheim van dat dit een verre nazaat is van Alien. De flikkerende lampen, de gangen, de industriële aankleding … Ridley Scotts klassieker is duidelijk aanwezig. Ook de rest van de film recycleert gretig uit de populaire SF-franchise: Kristen Stewart die net als Sigourney Weaver minuscuul ondergoed draagt in de finale, scènes in ondergelopen gangen uit James Camerons opvolger en het kortgeschoren kapsel van Stewart dat heel erg doet denken aan Ellen Ripleys kale hoofd uit David Finchers Alien 3. Die formule verplaatsen naar een claustrofobische wereld onder water, is ook al geen echt nieuw gegeven: aan het eind van de jaren negentientachtig en het begin van de jaren negentig, probeerden een aantal films – Deepstar Six, Leviathan, The Rift – om in het kielzog van The Abyss precies hetzelfde te doen, meestal met matig resultaat. Underwater plaatst zich ook stevig in die kloeke en kleurrijke B-film traditie door meteen ter zake te komen: alle nodige expositie flitst voorbij tijdens de korte generiek en vervolgens duurt het welgeteld een minuut of drie voor de hel al losbarst en een onderzees boorplatform getroffen wordt door wat op het eerste zicht een aardbeving lijkt. Het ding zit verankerd in de bodem van de Marianentrog, met tien kilometer de diepste plaats ter wereld en duidelijk een die nog altijd tot de verbeelding spreekt, al lijkt het een vraagteken hoe een half industrieel terrein kan gebouwd worden op een plaats die tot nog toe nauwelijks verkend is – niet dat enige logica een vereiste is voor dit soort prent uiteraard. De overlevenden van het ongeluk (waaronder Stewart en Vincent Kassel) proberen vervolgens een manier te vinden om te ontsnappen uit hun onherbergzame omgeving en om veilig weer aan het oppervlak te geraken.

Al snel blijkt dat de boringen een afgesloten wereld hebben geopend, waaruit vreemdsoortige en weinig sympathieke onderzeese fauna opduikt die de achterblijvers vlotjes aan stukken scheurt. Aanvankelijk weet Eubank daar behoorlijk wat mee aan te vangen en zijn camerastandpunten die afwisselen tussen wat zich binnen de helmen van duikerspakken afspeelt en daarbuiten, zijn behoorlijk efficiënt. Helaas blijkt algauw dat Eubank weliswaar een kei is in het opbouwen van een beklemmende sfeer, maar heel weinig kaas gegeten heeft van het ensceneren van actie. De ontsnappingen op de zeebodem zijn chaotisch en onoverzichtelijk en genereren bijzonder weinig echte opwinding. De digitale effecten die te pas komen bij de strijd, zijn dan weer best degelijk, maar brengen weinig soelaas wanneer het eigenlijke spektakel niks te bieden heeft.

De sterkste factor in de film is Stewart, die nauwelijks iets heeft om mee te werken, maar er toch in slaagt een overtuigende heldin neer te zetten en wiens fysieke uitstraling door Eubank op competente wijze wordt ingepast in de visuele signatuur van de film.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − negen =