The Hunt

Op de valreep van het sluiten van bioscopen, kwam The Hunt nog in de zalen, nadat de release afgelopen zomer werd uitgesteld omwille van controverse. Vanaf Deze week in België op VOD platformen beschikbaar.

Dat elke vorm van publiciteit, goede publiciteit is, ondervonden de makers van The Hunt, een film die een beruchte status opbouwde in de zomer van 2019, toen een woedende Donald Trump zich op Twitter (waar anders?) uitliet over de prent – uiteraard zonder die gezien te hebben.

In wezen is The Hunt niet meer dan een nieuwe variant op The Most Dangerous Game, het verhaal van Richard Connell uit 1924, waarin een excentrieke miljonair als tijdverdrijf op mensen jaagt. Niet minder dan 14 filmversies volgden, gaande van vrij getrouw (The Most Dangerous Game uit 1932, Jon Woo’s Hard Target uit 1993 met Jean-Claude Van Damme of The Dangerous Game uit 1953) tot nauwelijks herkenbaar zoals in Slave Girls from Beyond Infinity uit 1987. Nog in de zomer van 2019 was er Ready or Not dat hetzelfde concept gebruikte, waardoor alle heisa rond The Hunt wat bizar lijkt.

Wat deze Blumhouse-productie in het oog van een storm deed terechtkomen is het feit dat er nu een ideologische en politieke dimensie werd toegevoegd: de opgejaagden (er wordt naar hen verwezen als ‘deplorables’ – betreurenswaardigen – een term die bij Trump in het verkeerde keelgat schoot) zijn ditmaal immers conservatieve, vaak racistische ‘rednecks’ die er ideeën op nahouden die behoorlijk lijken te stroken met die van het Trump-electoraat wanneer het aankomt op vluchtelingen, vreemdelingen en klimaatverandering. Ze worden opgejaagd door een bende rijke, snobistische ‘liberals’ die elkaar voortdurend wijzen op politiek incorrecte uitspraken (‘I am sorry I gendered it’ zegt een van de jagers wanneer hij per ongeluk vergeet te erkennen dat er een dame aanwezig is) en die elkaar de loef afsteken met hun ‘juiste’ levenswijze: ‘Ava Duvernay just liked my tweet’ of ‘I was in Haïti curing AIDS’. De perceptie van dat controversiële concept, leidde tot een uitstellen van de release en een nieuwe poster die handig inspeelde op de controverse. Ironisch genoeg werd The Hunt vervolgens halverwege maart 2020 meteen de laatste film die in release kwam voordat de grote studio’s alle releases uitstelden in het kader van de maatregelen om het Corona-virus te bestrijden.

De grote vraag is of de film al die aandacht ook daadwerkelijk waard is en het antwoord is helaas ‘neen’. Op zich is het onnozel om veel aanstoot te nemen aan het opzet: het script (meegeschreven door Lost-bedenker Damon Lindelof) schept er immers genoegen in om alle mogelijke politieke stellingnames in het vizier te nemen. De prooien zijn opzichtig racistische (‘Denk je nu echt dat ik mijn idee over vluchtelingen ga herzien of zo’ zegt een van de slachtoffers wanneer hij in een trein een familie met baby aantreft) adepten van wapens, maar de groep die alles heeft bedacht is even karikaturaal : ‘climate change is real’ zegt een oudje voordat ze met veel genoegen een drietal tegenstanders op gruwelijke wijze afmaakt. Die bloedige aanpak is trouwens een rode draad doorheen de film: The Hunt schrikt zeker niet terug voor een stevige portie ‘blood’n gore’.

De combinatie van (politieke) satire en een dosis geweld en horror had een stevig stukje B-film plezier kunnen opleveren, maar helaas is dat maar gedeeltelijk het geval. The Hunt probeert veel te slim te zijn voor eigen goed en hinkt daardoor voortdurend onhandig op twee benen: de spottende gruwel gaat bijlange niet ver genoeg om echt vermakelijk te zijn en is slechts bij vlagen echt geïnspireerd in beeld gezet en aan de andere kant is de politieke laag te doorzichtig en gemakzuchtig om ook echt iets meer te zijn dan een half geestige terzijde. Veel ideeën worden nauwelijks uitgewerkt en de confrontaties tussen jagers en de prooi die terugvecht, worden al snel repetitief.

The Hunt is verre van een compleet fiasco en wacht ongetwijfeld een mooie toekomst als ‘cult-item’, maar echte weerhaakjes zitten er niet aan dit al bij al teleurstellend brave filmpje.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + 8 =