Aphex Twin :: tha2 (world scam mix)

Aphex Twin loste deze week zes nieuwe nummers op Soundcloud. Denken we. Vermoeden we. Doet er niet toe. Het zijn goede nummers.

Bevriende seismografen gewagen van heuglijke tijden. Nu de economie en het bijbehorende verkeer zo goed als stil zijn gevallen, is het voor hen mogelijk om zelfs de minste trillingen in de ondergrond te meten. Dankzij hun fijn gekalibreerde apparatuur ontdekten ze vorige week minimale rimpelingen die hun oorsprong over het Kanaal kenden.

Als een slapende vulkaan waarvan je niet weet wanneer die as en verderf gaat braken, zo steekt Richard D. James boven het postmoderne muzieklandschap uit. Af en toe stoot hij iets uit, en voel je de trillingen doorheen het muzieklandschap gaan, maar meer kunnen we er haast niet over zeggen. Ver verheven boven de reguliere regelmaat van muziek uitbrengen om er daarna mee te gaan toeren, hult de Britse superproducer zich al zijn hele carrière in een waas van mysterie en spot hij met de geplogenheden van de muziekbusiness. Op een gewone dag verschijnt zijn logo ergens ter wereld op een stoep of op een voorbijvliegende zeppelin, en iedereen zet zich schrap.

Deze week is er plots weer muziek van Aphex Twin bovengekomen. Dénken we. Inderdaad, we zijn niet zeker. Het enige feit is dat er Aphex Twin-achtige muziek verschenen is op het Soundcloud-account user18081971, waarvan men vermoedt dat James hierachter schuil gaat. Dus is iedereen blij. Zó ver boven ons is Aphex Twin verheven; hij krijgt sowieso de credits, ook al heeft hij er misschien geen flikker mee te maken. Voor hetzelfde geld gaat een johnny in quarantaine achter uw hoek schuil achter dit account. Het lijkt logisch dat een artiest als Aphex Twin goed gedijt in verwarrende tijden als deze, dus krijgt hij van ons het voordeel van de twijfel.

Het toont meteen ook de relativiteit aan van roem en van ons beoordelingsvermogen. In hoeverre vinden we deze muziek daadwerkelijk goed, of vinden we het sowieso goed omdat we denken dat het Aphex Twin is? Wie maalt er eigenlijk om? Voor goede muziek bergen we ons kritisch vermogen op en laten we ons graag misleiden. Aphex Twin loste zes nieuwe nummers op Soundcloud, en het voelt allemaal vintage Aphex aan, dus ga gerust snuisteren. Wij focussen voor onze play op “Tha2 (world scam mix)”, zowel omwille van de titel (wordt er nu echt met onze voeten gerammeld?) als omwille van de muziek: het ritme is heel rechttoe rechtaan met af en toe een rake tempoversneling, waarover kille synthesizersoundscapes, melodieuze bleeps en modulerende bassen oplichten om ons via onze hoofdtelefoon gecodeerde boodschappen uit de toekomst in te fluisteren; het klinkt allemaal heel vertrouwd, en dat doet deugd. Bovenal : het is eens een keer niet te moeilijk om ernaar te luisteren, zoals soms het geval kan zijn bij deze artiest. De tijden zijn wat ze zijn en Aphex Twin brengt zowaar rust. Bedankt, user18081971.

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

verwant

Dorian Dumont :: To The APhEX

Wat als Aphex Twin een geschoolde pianist was geweest?...

Eindejaarslijstje 2023 van Jef De Ridder

Welke albums waren dit jaar de kroketten bij mijn...

Aphex Twin :: Blackbox Life Recorder 21f / in a room7 F760

De toekomst is nog steeds nu en morgen zal...

Herrie, humor en horror :: de grote terugkeer van Aphex Twin

Deze zomer trekt Richard D. James, alias Aphex Twin,...

Best Kept Secret 2023 :: Als kikkers in een kookpot

Waar de lente heen was, geen idee, maar één...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in