Ibrahim Maalouf, Gary Bartz & Maisha en meer voor Gent Jazz

We wisten u eerder al – met de nodige trots – te vertellen dat de popiconen Sting en Van Morrison, maar ook Kate Tempest en Nils Frahm deze zomer naar de Bijlokesite afzakken. Maar bij Gent Jazz zijn niet minder trots op de eerste lading jazzmuzikanten.

Op vrijdag 10 juli treedt Ibrahim Maalouf aan als headliner. De Frans-Libanese trompettist komt er zijn recente album S3NS – vol Latijns-Amerikaanse ritmes – voorstellen. Maar hij is lang niet de enige jazzlegende die die dag op Gent Jazz staat: het Britse jazzcollectief Maisha brengt de roemruchte Amerikaanse jazzsaxofonist Gary Bartz mee voor een hommage aan diens invloedrijke fusionplaten, terwijl het Tigran Hamasayan zal laten horen waarom de Armeense pianist als een legende in wording mag worden beschouwd.

Woensdag 8 juli trekt de kaart van de classic jazz – in nieuwe en oude jasjes. Wynton Marsalis strijkt in Gent neer met hét prestigeproject van de hedendaagse jazzscene: Jazz at Lincoln Center Orchestra. En met Secret Society brengt Darcy James Argue dan weer zijn eigenzinnige versie van de big bandmuziek, terwijl het Yes! Trio van Omar Avital een uitbundige, vooruitstrevende invulling geeft aan klassiekers uit het grote pianotriorepertoire. Leuk om weten: Ali Jackson, de drummer van Yes! Trio, verdiende zijn strepen bij het Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Ten slotte krijgt ook donderdag 9 juli een eerste markante jazznaam: precies vijftig jaar na de release van Bitches Brew van Miles Davis laat de Belgische drummer Antoine Pierre die dag op eigenzinnige en toch herkenbare wijze verstaan dat de invloed van het album nog steeds immens is.

Gent Jazz vindt dit jaar plaats van 8 tot 18 juli. Werden eerder reeds bevestigd: Van Morrison, Marc Cohn & The Blind Boys of Alabama, Compro Oro, Sting, Novastar (solo) en Stef Kamil Carlens. Alle info: www.gentjazz.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + dertien =