Lil Wayne :: Kobe Bryant

Lil Wayne is nooit de bekendste of de populairste rapper geweest, maar daartegenover staat wel dat hij torenhoog wordt aangeschreven bij zijn collegarappers omwille van zijn ongekende taalvirtuositeit en ingenieus in elkaar gedraaide rhymes. Zelfs president Barack Obama roemde hem meermaals om zijn onversneden talent. 

Dat zijn adelbrieven die kunnen tellen. Maar voor wie kan Lil Wayne, die moeiteloos en veelvuldig de vloer aanveegt met z’n collega-rappers, zelf beate bewondering koesteren? Juist, voor een man als Kobe Bryant. Vorige zondag overleed de superster van het Amerikaanse basketbal. Reden genoeg om het nummer “Kobe Bryant” van Weezy van onder het stof te halen.

Het nummer uit 2009 is één langgerekte lofzang op Bryant. Een heroïsche en opgepompte beat is de achtergrond waarover Wayne alle kwaliteiten en verwezenlijkingen van zijn held opsomt. Een speelstijl die zo glad is als de flow van de rapper uit New Orleans, doorzettingsvermogen, focus, alles komt aanbod. Kobe doin’ work/Two four on my shirt/He the greatest on the court/And I’m the greatest on the verse. Het is misschien niet het béste nummer van Wayne, maar daar gaan we nu even graag aan voorbij. Een officiële videoclip is er niet, maar onderstaande beelden spreken voor zich.

Kobe Bryant speelde twintig jaar voor de LA Lakers. Hij werd op zijn achttiende rechtstreeks vanop de schoolbanken van de high school geplukt en heerste twee decennia lang als King Kobe over de NBA. Kobe was een een held, een kolos uit de mythologische tijden van vóór Youtube en breedbandinternet; beeldmateriaal uit de NBA was zeldzaam. Je kon de wedstrijden enkel bekijken op betaal-tv en dat hadden nu eenmaal niet veel mensen. Zijn legende werd gevoed door de schaarste van het beeldmateriaal. Zijn fantastische acties moest je erbij fantaseren. Later, toen beeldmateriaal wel overvloedig beschikbaar werd, bleek dat de realiteit allerminst moest onderdoen voor de mythe.

Lil’ Wayne was trouwens niet de enige rapper die dweepte met Kobe. De basketter was een cultureel fenomeen, die de grenzen van het basket oversteeg en die genamecheckt werd in vele nummers. Zijn drive en vastberadenheid spreken vele muzikanten aan en allemaal willen ze zich meten met hem. Hij figureerde in muziekvideo’s van Destiny’s Child en wanneer Drake en Kanye West willen zeggen hoe goed ze zelf zijn, dan vergelijken ze zich met Kobe. Logisch.

Voor de aardigheid geven we ook nog mee dat Bryant zélf ook muzikale ambities koesterde als rapper. Voor zover we konden vinden, heeft hij maar één nummer uitgebracht, samen met Tyra Banks. Dit valt vooral toe te dekken met de mantel der liefde. Maar nu moet u ons excuseren. We gaan nog wat oefenen op onze fade-away jumper.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 9 =