Autumn Falls 2019: de tips van enola

De astronomische herfst begint op 21 september, de weerkundige op 1 september. Maar de muzikale herfst begint dit jaar op 24 september, wanneer The Holydrug Couple de Botanique betreedt in het kader van Autumn Falls, de concertreeks die promotor Toutpartout gewoontegetrouw tijdens het najaar in de Belgische concertzalen organiseert. Om u te helpen pikken we bij enola er een paar optredens uit die zeker niet te missen zijn.

Emma Ruth Rundle – 2/10, Botanique (Brussel) + 4/10, Cactus Club Biekorf (Brugge)

Ze is ‘nog maar’ 35, maar Emma Ruth Rundle draait al heel wat jaren mee in de Amerikaanse underground. Haar eerste muzikale stappen zette ze bij de folkgaze band The Nocturnes, maar algauw ging ze haar eigen weg. Eerst bleef ze dichtbij haar folkroots, maar haar liefde voor metal en noise kon ze nauwelijks wegsteken. De combinatie van gloedvolle songs, begeleid door weergaloze gitaar- en drummuren op de prachtplaat On Dark Horses uit 2018 katapulteerde haar samen met genregenote Chelsea Wolfe naar de voorhoede van een nieuwe lichting jonge, eigenzinnige, vrouwelijke songschrijvers. Zo stond Rundle dit jaar prominent op de affiche van Roadburn, waar ze volgend jaar een volledige festivaldag mag cureren. U hebt deze Autumn Falls twee kansen om haar te kunnen zien. Wij zouden dat niet laten schieten.

Daughters – 4/10, Trix (Antwerpen)

Over radicale transformaties kan ook Daughters wel een boekje schrijven. In 2003 verscheen uit het niets hun debuutplaat Canada Songs, een aanslag van woest razende, absurde noise-grindcore, gespeeld door een aantal spastische malloten uit Providence, Rhode Island. Vijftien jaar later, waarvan een achttal jaar inactiviteit, is Daughters met You Won’t Get What You Want volwassen, maar daarom niet minder gevaarlijk. De plaat laat zich beluisteren als een koortsdroom, en is met zijn hypnotische drums en atypische, schurende gitaren een grote, viscerale trip door de vuilste krochten van de menselijke psyche. Ook live staat Daughters als een huis, met dank aan de beklijvende voordracht van frontman Alexis Marshall, die schijnbaar moeiteloos zijn publiek bespeelt met waanzin, intrige, agressie en weerzin. Het zal niet de eerste keer zijn dat het bloed en het speeksel in het rond vliegt. Neem misschien maar best een washandje mee. En een stevig antidepressivum.

Adriaan De Roover – 17/10, DE Studio (Antwerpen) + 24/10 , Club Telex (Gent) 

Adriaan De Roover kan u misschien nog kennen als Oaktree. Onder die naam bracht de man enkele jaren geleden een drietal zeer mooie ep’s uit, waarna hij wat de luwte opzocht. Tegenwoordig verkiest de Antwerpenaar dat u hem gewoon met zijn echte naam aanspreekt. Waar hij met zijn laatste ep als Oaktree, Dust, al wat ambientterritoria opzocht, zet deze evolutie zich nu verder door. Toen leverde dat zeer gesmaakte optredens in de AB en op Pukkelpop op, met een hechte band die onder andere een harpist telde. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd hoe De Roover deze keer zijn gelaagde, delicate elektronica naar het podium zal vertalen. 

The Claque / Girl Band / Fontaines D.C. – 7/11, Botanique (Brussel)

2019 is het jaar dat het muzikale zwaartepunt verschoof van Londen naar Dublin. Daar was het immers dat – in afwachting van een nieuwe van IDLES en Shame – de heetste (post)punk werd afgeleverd. Een nieuwe lofzang op The Murder Capital houden we wel voor een vooruitblik op Sonic City, dit trio mag er ook zijn. The Claque zijn de nieuwkomers in de scene, Girl Band de ouderdomsdekens die binnenkort aan hun tweede plaat toe zijn. Maar natuurlijk is het Fontaines D.C. dat met alle aandacht zal gaan lopen. Zo snijdend zijn de teksten van frontman Grian Chatten immers wel, zo muzikaal de rest van de band rond hem, dat het elk moment wel eens meer zou kunnen worden dan kwaad, dwars lawaai. Misschien is dit niet meer dan een moment, een soort wervelstorm die binnen een paar jaar naast een paar klassiekers voornamelijk puin zal hebben opgeleverd. Maar we zetten er geld op in dat deze band dan grijnzend het stof van zich af staat te kloppen en meer in petto zal blijken te hebben.

Mannequin Pussy – 10/11, Botanique (Brussel)

Romantic (2016) en GP (2014) prikkelden met tracks als “Clit Eastwood” niet enkel het gevoel voor humor, maar ook de zintuigen die het heet krijgen van furieus voorbijrazende punk à la Perfect Pussy of Courtney Love-achtige oerschreeuwen. Met het subtielere Patience (2019) zette het viertal de riot grrrl-aanpak op een zacht vuur en verbreedde het hun sound met grunge- en popinvloeden, evenwel zonder in te boeten aan chaotische energie. Een dromerige rockballade als ”Drunk II” danst zowel krachtig als melancholisch doorheen de loopgraven  van een break-up, terwijl fans van het eerste uur – die houden van een korte en krachtige vuist in het gezicht – bevrediging vinden in “Clams” of “Cream”. Lieflijke melodieën die lelijke waarheden brengen of een anderhalve minuut vol schreeuwende gitaren: de kloof tussen kwetsbaarheid en agressie is weer ietsje kleiner. Mannequin Pussy staat intussen bekend om hun van adrenaline barstende liveshows: stille getuigen na de feiten zijn beelden van bloedende, iets te enthousiast ontketende adolescentenhoofden.

Nog redenen nodig om op 10 november naar de Botanique af te zakken? Onder meer Cocaine Piss, punktrots van eigen bodem, verzorgde in het verleden al het voorprogramma. Naar de moshpit met jullie!

Mdou Moctar – 20/11, Atelier 210 (Brussel)

Herfstkleuren zijn niet meteen iets wat je met de Sahara associeert, maar de Nigerese gitarist Mdou Moctar leverde begin dit jaar Ilana (The Creator) af, waarmee hij de Afrikaanse woestijnblues een nieuwe richting uitstuurt. Psychedelische invloeden en Arabische ritmes komen samen met de traditionele Toearegsound en vormen een geheel eigen geluid. Eerder dit jaar zorgde Moctar met zijn band voor het meest broeierige feestje van het jaar in Les Atelier Claus. Het zou ons niet verwonderen als hij dat nog eens overdoet in Atelier 210. 

Nog meer goed nieuws. We mogen vrijkaarten weggeven voor de volgende concerten: 2 duotickets voor Daughters in Trix (4/10), 3 duotickets voor Emma Ruth Rundle in Cactus Club (4/10) en 3 duotickets voor Mannequin Pussy in Botanique (10/11). Mail hiervoor naar win@enola.be met vermelding van het gewenste concert. 

Het volledige programma van Autumn Falls kan u terugvinden op hun site

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht − 7 =