Enola’s concerttips: oktober 2019

Aaah, oktober. Vakanties zijn weer vervlogen herinneringen, iedereen is weer naarstig aan het werk, de kinderen zitten weer ijverig op school en de studenten hangen weer kotsend in de toiletten van de fakbars. Dat betekent ook weer dat concertorganisatoren aller lande zich de naad uit de broek sloven om u naar hun oorden des verderfs te lokken. En aan de affiches van deze maand te zien, gaan ze daar nog aardig in slagen ook. Mocht u door het bos de bomen niet meer ontwaren: hier is een lijstje die we hier ten huize enola bij elkaar puzzelden om zowel ons als uzelf met een minimum aan kleerscheuren en verstandsverlies door de komende maand te loodsen.

Lawaai – 4-11 oktober – diverse locaties

Lawaai is een internationaal trio met onder anderen Stan Callewaert, ook bassist bij Donder. Gaat het er bij die laatste band al redelijk minimalistisch aan toe, dan wordt die koers tot in het extreme doorgezet bij Lawaai. Hier worden traditionele elementen als melodie, ritme en harmonie eigenlijk bij het huisvuil gezet. In plaats daarvan gaat de focus daarvan naar dieperliggende krachten, zoals Densities, Forces, Intensities, de titel van hun tweede album al meegeeft. Abstractie die de oren doet spitsen en 100% concentratie beloont met een bijzondere luisterervaring. Alle concertdata vind je via de Facebookpagina.

https://www.facebook.com/lawaaiband/

Digital Primitives – 5 oktober – De Singer, Rijkevorsel

Digital Primitives is het unieke trio van de Israëlische rietblazer Assif Tsahar met drummer Chad Taylor en multi-instrumentalist, goeroe, instrumentenbouwer en pedagoog Cooper-Moore, al jarenlang een van de meest opgemerkte figuren van de Amerikaanse freejazz en aanverwante genres. Deze drie duiken diep in de roots, vermengen blues, gospel en spirituals met vrije exploraties, ronkende jazz en een onstuitbare soul. Niet te missen, alleen al voor de verhalen en de vette klanken van die diddly-bow van Cooper-Moore.

https://www.desinger.be/nl/programma/5-10-2019/digital-primitives

Footprints – 7 oktober – Minard, Gent

Footprints is niet enkel de meest legendarische compositie van jazzicoon Wayne Shorter, maar ook een sympathiek DIY showcasefestival in Gent, dat intussen toe is aan zijn derde editie en daarvoor de Minard inpalmt. De missie: jong Vlaams jazztalent in de kijker zetten, zonder oogkleppen en met de nadruk op hedendaagse crossovergeluiden. Voor deze editie delen 4 groepen de affiche: bààn, Commander Spoon, VENTILATEUR en het Karel Cuelenaere Trio. Het loopt intussen goed met de ticketverkoop, dus … don’t sleep on it!

https://www.facebook.com/footprintsgent/

King Gizzard & The Lizard Wizard – 8-9 oktober – AB, Brussel

De band met de leukste naam van het zuidelijk halfrond (net gewonnen van Tropical Fuck Storm en Fat Man Wears Mystic Wolf Shirt) komt zijn tweede worp van dit jaar voorstellen in de AB. Na een pauze van een jaar zonder releases – volgend op een jaar waarin er maar liefst vijf (!) kwamen – laten de acht psychedelische alleskunners uit Australië zich weer van hun productiefste kant zien. In het verleden verraste King Gizzard ons al met experimenten rond songstructuren, instrumentatie en zelfs microtonale muziek (check het geniale Flying Microtonal Banana), maar die ecologische thrashmetalplaat van twee maanden geleden, die zagen we helemaal niet komen. Wees er dus maar zeker van dat het twee zotte avonden zullen worden in de AB.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/king-gizzard-the-lizard-wizard/21231/ en https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/king-gizzard-the-lizard-wizard/21256/

Claudia Quintet – 15-16 oktober – Walter, Brussel & La Conserve, Leuven

Het Claudia Quintet van meesterdrummer John Hollenbeck is een van de boeiendste groepen in de zone tussen avant-garde kamerjazz en improvisatie, al is het maar om zijn unieke combinatie van instrumenten, met rieten, bas en drums, maar ook vibrafoon en zelfs accordeon. De band speelt twee concerten op bijzondere plaatsen: het door Teun Verbruggen opgerichte Werkplaats Walter in Brussel, en La Conserve in Leuven, dat in geen tijd uitgroeide tot een geliefde concertplaats, maar onlangs liet weten dat er een einde komt aan de programmatie door een gebrek aan broodnodige financiële steun. Ga die mensen even bedanken voor hun waardevolle werk.

https://www.werkplaatswalter.be/  en https://www.facebook.com/La-Conserve-1524802740925427/

Spectral Wound – 14 oktober – The Pit, Kortrijk / 15 oktober – Antwerp Music City, Antwerpen

De donkere dagen breken weer aan. Hoog tijd dus voor een fikse dosis zielsverduisterende black metal. De vijf Québécois van Spectral Wound brachten vorig jaar het onwaarschijnlijk straffe Infernal Decadence uit: een plaat vol withete, ziedende, haatdragende, maar melodieuze black metaluithalen die baden in de traditie van vroege Wolves In The Throne Room en Sargeist. Voor hun eerste tour in Europa nemen ze de Denen van Afsky mee, die een meer melancholische en intimistische kant van het genre belichten. En in Antwerpen plakken de organisatoren van Ondergronds er nog het Belgische sludgemonster Sons Of A Wanted Man tegenaan. Want zeg nu zelf: al die levenslust, wat héb je daar nu eigenlijk aan …

https://www.facebook.com/events/873535886345429/ en https://www.facebook.com/events/757312241353440/

The Dream Syndicate – 19 oktober – AB, Brussel / 20 oktober – 4AD, Diksmuide

Toegegeven, voor het merendeel van de reünies van grepen uit de jaren ‘80 lopen we niet echt warm. Een van de uitzonderingen is echter The Dream Syndicate, een van de bands uit Los Angeles die begin jaren ‘80 deel uitmaakten van de zogenaamde “Paisley Underground”. Eind jaren ‘80 kapten ze er mee, al bleef frontman Steve Wynn ondertussen wel een reeks sterke releases afleveren. Begin dit decennium kwamen ze opnieuw samen en dat resulteerde uiteindelijk in nieuw studiowerk met het sterke How did I Find Myself Here? uit 2017 en het eerder dit jaar verschenen These Times. Zelf kijken wij vooral uit naar het vuurwerk tussen gitaristen Wynn en Jason Victor, het handelsmerk van The Dream Syndicate. Het concert in de AB is ondertussen uitverkocht, maar in de Diksmuidse 4AD is er wel nog plaats om de band te gaan bekijken.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/the-dream-syndicate/21236/ en https://www.4ad.be/nl/events/dreamsyndicate/

Desertfest – 18-20 oktober – Trix, Antwerpen

Al voor de zesde jaar op rij verandert Trix half oktober van een betonnen concertzaal aan de rand van Antwerpen in een betonnen concertzaal aan de rand van de Mojavemoestijn. Drie dagen stoner, sludge, psychedelica en aanverwant ongenoegen staan u te wachten op het Antwerpse luik van de Desertfest-concertfamilie. Wij staan dit jaar te popelen om headliners Ty Segall, Zeal & Ardor, Sleep en Eyehategod te mogen aanschouwen, maar zijn ook opgetogen met minder bekend talent als Big Business, Wolvennest, Vonnis en Rrrags. Wij hebben onze nekbrace alvast besteld.

http://www.desertfest.be/

A New Wave Of Jazz Festival – 18-19 oktober – De Singer, Rijkevorsel

Sinds Dirk Serries zich op de vrije muziek wierp, is ‘s mans bekende productiviteit niet gedaald – integendeel. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten is het NWOJ-label, dat zich intussen op de kaart zette met een resem uitdagende releases. Recent is de output verschoven naar de zone tussen vrije muziek en minimalisme, wat in de kijker gezet wordt met zeven nieuwe releases die voorgesteld worden tijdens dit festival. Luistermuziek met een onwaarschijnlijke discipline, variërend van radicaal uitgebeende pianomuziek naar grenzeloos ensemblespel. Het boeltje wordt bovendien aan elkaar gebreid door een van uw dienaars. Ogen dicht en springen maar!

https://www.desinger.be/en/program/18-10-2019/a-new-wave-of-jazz-festival-day-1

Ben LaMar Gay, Nick Mazzarella, Jon Rune Strøm  & Tollef Østvang / Space Quartet – 20 oktober – DE Studio, Antwerpen

Chicago-meets-Norway. Kornettist (en zo veel meer) Ben LaMar Gay is een van de exponenten van het piekende International Anthem-label (zie ook Jaimie Branch, Irresistible Entanglements, …) en wordt hier gekoppeld aan de lichtjes geweldige, maar in deze contreien weinig bekende rietblazer Nick Mazzarella (zijn eerste verschijning in België?) én een van de beste tandems uit de Europese vrije jazz. Daarnaast krijg je het Space Quartet van Rafael Toral te horen. Toral is al jarenlang een van de buitenbeentjes van de Portugese experimentele muziek. Binnen dit kwartet brengt hij de vrije muziek samen met elektronica volgens zijn eigen set regels. Avontuur gegarandeerd.

http://soundinmotion.be/concerts/ben-lamar-gay-nick-mazzarella-tollef-ostvang-jon-rune-strom-rafael-torals-space-quartet/

Rodrigo Amado This Is Our Language 4Tet – 24 oktober – Kunstencentrum NONA, Mechelen

Vorig jaar zorgde tenorsaxofonist Rodrigo Amado voor een van de vele hoogtepunten tijdens het BRAND! PT-festival van KC NONA. Dit najaar komt hij terug met zijn internationale kwartet met daarin legende Joe McPhee, bassist Kent Kessler en drummer Chris Corsano. De twee albums die het kwartet uitbracht, werden internationaal bedolven onder lof, terwijl concerten ook steeds uitgroeien tot vrije, collectieve exploraties met een opvallende diepgang en bakken soul. Hét moment om in te pikken, nu Amado na een paar ijzersterke passages stilaan vaste voet aan de grond krijgt in deze regio.

https://www.nona.be/nl/programma/rodrigo-amado-our-language-4tet

Compro Oro – 26 oktober – Democrazy, Gent

In Gent broeit de hedendaagse jazzscène als nooit tevoren. Als hitsige paddenstoelen knallen de bands die het genre een frisse look & feel geven er uit de grond. Compro Oro is zo’n band. Het geesteskind van vibrafonist Wim Segers mengt hedendaagse rock en jazz met Zuid-Amerikaanse invloeden en Afro-Caraïbische muziek. Het resultaat ervan liet zich al lekker beluisteren op twee platen, telkens met hun eigen aparte insteek. Op de derde worp, Suburban Exotica, lieten ze zich begeleiden door producer Dijf Sanders en zochten de hulp in van percussionist Joachim Cooder (zoon van). Het resultaat is blijkbaar zwaar beïnvloed door de geluiden uit het Midden-Oosten. Releasefeestje in de Democrazy! Breng uw sombrero en/of uw fez mee!

https://www.democrazy.be/agenda/2047-compro-oro/

Pere Ubu – 26 oktober 2019 – N9, Eeklo

Pere Ubu, de avant-rockband rond dwarse voorman David Thomas, komt terug naar de N9. Dat moet op zich al voldoende zijn, maar nu ook nog eens het gerucht de ronde doet dat recente wapenfeit The Long Goodbye hun laatste plaat wordt, is van de partij zijn belangrijker dan ooit. Geen experimentele groep bleef de voorbije veertig jaar zo uniek, zo tegendraads, zo trouw aan z’n principes. De betere Pere Ubu-performances zijn geen concerten, maar onvergetelijke evenementen die je beeld van rock-‘n-roll volledig op z’n kop zetten.

https://www.n9.be/nl/concerten/concert/pere-ubu

The Delines – 31 oktober – AB, Brussel

31 oktober is Halloween. Als u daaraan erg gehecht bent, is het waarschijnlijk geen goed idee om uw avond in de AB Club te gaan doorbrengen. Want de muziek van The Delines staat ver af van de commercialiteit en verkleedpartijen die ermee gepaard gaan. Gitarist Willy Vlautin is nog altijd een van de beste tekstschrijvers van zijn generatie (en een uitmuntend romancier) en zangeres Amy Boone is ondanks de fysieke beslommeringen van een zwaar auto-ongeval nog altijd de meest soulvolle van alle zangeressen uit de rootsscene. De rest? Rustige, verhalende songs van een tijdloze klasse. Niet meer, maar vooral ook niet minder.

http://thedelines.com/

Filter Festival – 31 oktober – Trix, Antwerpen

Trix heeft al enige tijd de goede gewoonte om een concertblok af te trappen met een ‘wat-moet-u-komende-maanden-zeker-gehoord-hebben’-festival. In februari is dat We Are Open, in oktober hebben we sinds vorig jaar ook Filter. Filter mag misschien wel het kleine broertje van We Are Open zijn, maar minder interessant of avontuurlijk is het zeker niet. Ook dit keer zorgde Trix weer een mooie mix van straffe headliners (Battles! Thurston Moore Group!) en potentiële ontdekkingen uit zowat alle hoeken van het muzikale spectrum. Wij omcirkelden in het programmaboekje alvast Why?, Dollkraut Band en de gemaskerde popcowboy Orville Peck. Want, komààn, een gemaskerde popcowboy? Die wíllen we gewoon niet missen!

https://www.trixonline.be/nl/filter-do31okt2019/334/

En verder…

Kan u deze en komende maand uw muzikale hart ophalen bij de talloze concerten die in het kader van Autumn Falls over heel het land worden geprogrammeerd. Onze tips kan u hier vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig + twaalf =