Statue :: Kasper

82832172

Ook op hun derde album laten de instrumentale mad professors van Statue hun vier (!) gitaren spreken. Negen nummers lang doen ze je duizelen en zweten. Kasper is een topplaat om euforisch van te worden.

Amper één minuut ver in opener “K” worden we al licht euforisch. De uitdagende songstructuur doet aan Shellac en Sonic Youth denken, maar er zit genoeg sfeer en gevoel in verscholen om van een eigen geluid te kunnen spreken. En tijdens de verschroeiende laatste seconden moet Statue niet onderdoen voor de kracht van Russian Circles. Alvast onze excuses voor het potje namedroppen, maar omdat de band zo gevarieerd klinkt, mag dat wel.

Is dat een synth in “A”? Nee, wellicht een akelig vervormde riff. Daartussen komen ook nog eens vrolijke melodietjes opdraven waarin Tortoise niet ver weg is. Ook dit nummer eindigt met een ferme knal en is tegelijk gewiekst en uiterst plezant. Dolletjes!

“12″ is een welverdiende rustpauze, maar met “S” zet Statue er opnieuw de beuk in op zijn Televisions, maar lang duurt dat reisje naar Marquee Moon niet. Statue gaat opnieuw, net als zijn ritmes trouwens, alle kanten uit. Bijna onnavolgbaar.

Tomorrowland-muziek is niet de enige die het gelukshormoon dopamine stimuleert. Dat bewijst Statue. In elk nummer zit ook een flard van de vroege Foals, het gitaargeweld van 65daysofstatic en een maf ritme à la Battles. “P” is van hetzelfde (hoge) niveau als “K” en “A”. Enkel “E” kan iets minder boeien.

In de onheilspellende, psychedelische intermezzo “24” komt zelfs Richard Wright van Pink Floyd piepen. Het is de rustig voorbode voor “R”, de echte climax van de plaat. Het nummer voelt aan als een duizelingwekkend ritje in een rollercoaster die niet te stoppen is.

Bands die instrumentale muziek een fris gelaat geven, zo kennen we er een paar. Maar Statue doet net een tikkeltje meer. Hun songs hebben genoeg weerhaakjes, geschifte wendingen en vreemde kronkels om niet alleen de gitaarverslaafden aan te spreken. Straffe kost is dat.

Statue speelt op 13 april in Café Café in Hasselt, op 14 april in 4AD in Diksmuide, op 10 mei in De Studio in Antwerpen en op 17 mei in de Charlatan in Gent.

8
https://www.facebook.com/statuemusic/
Fons Records

verwant

Statue + Peter Kernel + Watter :: 14 april 2018, 4AD

In het kader van zijn 30-jarig bestaan nodigde de...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in