Flix & Kissel :: Münchhausen en Freud :: De Waarheid Over Het Liegen

Is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee, het is Baron von Münchhausen die een nieuw leven krijgt in deze psychologische graphic novel.

Het is een bekende afbeelding: Münchhausen die, gezeten op een kanonskogel, over de slagvelden schiet. Maar hier zit hij op een granaat om te ontsnappen aan de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog. De belevenissen van de “liegende baron”, Hieronymus Carl Friedrich Freiherr von Münchhausen, die leefde van 1720 tot 1997 (en dat is niet gelogen), zijn legendarisch. Het zijn vaak hilarische verhalen die, tegen de wil van de echte baron in, door verschillende tijdgenoten met steeds meer leugens werden doorverteld. Zijn avonturen werden ook meermaals verfilmd: iedereen kent de versie wel uit 1988 van Monty Python-lid Terry Gilliam.

De Duitse partners in crime, Flix en Bernd Kissel, hebben zich nu geëngageerd om van dit barokvehikel een uniek verhaal te kneden. Het tweespan deed dit al eerder met Faust en Don Quichot. De Berlijnse kunstenaar Flix heeft zich deze keer enkel toegelegd op het scenario, terwijl zijn collega uit Saarbrücken, Bernd Kissel, de tekeningen van hun gezamenlijke idee voor zijn rekening neemt.

We krijgen een redelijk absurd verhaal. “Rony” Münchhausen landt in 1939, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, met zijn ballon op het dak van Buckingham Palace. De Britse inlichtingendienst plukt hem er meteen af en begint hem te ondervragen. De oudere Duitstalige heer met barokke pruik die beweert Adolf Hitler niet te kennen, wekt argwaan. Daarbij zegt hij met zijn ballon net van de maan te zijn gekomen en dat hij dringend keizer Wilhelm II wil spreken.

De Britse inlichtingendiensten zijn onzeker. Liegt de man, die volgens zijn paspoort Eric Bürger heet (een wenk naar de oorspronkelijke Münchhausen-vertellers Eric Raspe en Gottfired Bürger)? Of hebben ze een Duitse spion opgepakt die nog steeds van nut zou kunnen zijn voor hen? Om dit te weten te komen, wordt de beroemde Weense psychiater Sigmund Freud naar hun hoofdkwartier geroepen. Hij is voor de nazi’s van Wenen naar Londen gevlucht en is de enige die de waarheid kan achterhalen. Tijdens zijn therapeutische sessies met de man, blijkt de gevangene een uiterst fantasierijke verhalenverteller te zijn.

De “patiënt” vertelt Freud zijn levensverhaal en begint in de tijd van het grote Keizerrijk. Meteen komt er een groot trauma naar boven: in zijn kindertijd werd zijn familie de dood ingejaagd en werd hij veroordeeld als de vermeende moordenaar. Dankzij zijn paard kon hij uit de gevangenis ontsnappen, waarna hij op stap gaat om aan de Duitse keizer zijn onschuld te bewijzen. Eerst wordt hij lijfwacht en kan hij op een haar na de moord van aartshertog Franz Ferdinand niet voorkomen, met de gekende gevolgen. Na de eerder genoemde granaatrit bereikt hij met een ballon uiteindelijk de utopische achterkant van de maan, de enige pagina’s in kleur, waar hij ook kennis maakt met overleden bekenden die daar verblijven.

Door deze fantastische verhalen komt Freud snel aan het eind van zijn Latijn. Hij slaagt er maar niet in de man te overhalen om zijn leugens toe te geven, noch kan hij bewijzen dat hij de waarheid niet vertelt. Dus stelt Freud hem en zichzelf de vraag: “Wat is waarheid? Wat is een leugen?” Om zo tot een verrassende conclusie te komen.

Flix en Kissel hebben de bekende delen van de legende als kapstok gebruikt en zo een moderne, op zichzelf staande versie van Münchhausen gecreëerd, die zowel humor als diepgang heeft. De fijne, levendige potloodtekeningen van Kissel verraden een grote liefde voor detail, die doet denken aan de betere Franco-Belgische traditie.

Flix werkt momenteel aan zijn eerste Robbedoes-album, deze keer toegespitst op de Duitse markt, zoals Hanco Kolk voor Nederland deed. Maar hopelijk blijft deze tandem ook behouden in de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =