St. Vincent :: Masseduction

82831516

Een kont in body met tijgerprint en fluoroze leggings op de cover, maar toch laat Annie Clark op Masseduction haar gezicht zien. Een van de vele misschien, maar toch: het is een van de sterktes van dit vijfde album.

Annie Clark als St. Vincent, dan denk je de laatste jaren misschien vooral aan futuristische kitsch, poses en het betere acteerwerk. Het grote publiek bleek er sinds het vorige album, St. Vincent, voor gewonnen en de roddelpers kon zich naar hartenlust laven aan haar korte relaties met Cara Delvigne en Kristen Stewart. Je zou dan denken dat ze zich nog sterker in haar personage gaat verstoppen, maar deze plaat wordt dan net eentje met steeds meer stukjes waarop ze haar kwetsbaarheid omarmt. Het eigenzinnige wicht!

Zo is er het gitzwarte “Smoking Section” over zelfmoord: “Sometimes I sit in the smoking section / Hopin’ one rogue spark will land in my direction / And when you stomp me out, I scream and I’ll shout / Let it happen, let it happen, let it happen”. “New York” is het decor van de plek waar ze afscheid moest nemen. Neem plaats op de eerste rij wanneer ze kronkelt tussen de lakens in het titelnummer “Masseduction”: “I can’t turn off what turns me on / I hold you like a weapon”. Het heeft allemaal een iets minder Alice in Wonderland-gehalte dan een paar jaar geleden.

Voor je denkt dat dit een ingetogen en contemplatieve plaat is geworden: dat nu ook weer niet. Clark doet beroep op Sounwave, beatleverancier van Kendrick Lamar, en een koperen bijdrage van Kamasi Washington, bijna een must als je met je tijd mee wil tegenwoordig. Ex-lief Delevigne duikt zelfs hier en daar in de backings op. De gitaar wordt grotendeels naar de achtergrond gewezen en maakt plaats voor synths en drumcomputers. Dat resulteert in het tegen Prince schurkende “Savior” of “Sugarboy”: het “I Feel Love” (Donna Summer) van deze plaat.

Het valt ook niet te ontkennen dat Clark gewoon een steeds betere songmaker aan het worden is. Het vraagt een gezonde dosis organisatietalent om alles wat uit haar hoofd komt — en dat is nogal wat — kundig te kanaliseren. “Pills” is vooral een tongue in cheek nummer over ons stijgende pillengebruik, maar “Hang On Me” is bijvoorbeeld nog altijd St. Vincent ten voeten uit, een heerlijk melodieus popnummer, ijl gezongen als een kanarie in de steenkoolmijn. Niemand die trouwens zo elegant op kopstem overschakelt.

Nog meer contrasten? Het door beats vooruitgestuwde “Los Ageless” (inclusief woordspeling) en het lieflijk trage “Slow Disco”. Het is moeilijk om in één mindset te geraken met Masseduction. Maar laat die eigenzinnigheid net de kracht zijn van deze plaat. Hoe de sobere piano en pedal steel van “Happy Birthday, Johnny” een privé-eiland mag zijn tussen het theater van “Los Ageless” en “Savior”. Onvoorspelbaarheid als wapen, maar dat dit Masseduction een voorlopig nieuw hoogtepunt is, dat was dan wel weer te verwachten.

8.5
http://ilovestvincent.com
Universal
Caroline

verwant

St. Vincent :: Masseducation

Na het geweldige Masseduction van exact een jaar geleden,...

St. Vincent :: St. Vincent

Annie Clarke op een hoes in Memphisstijl, witte haren...

St. Vincent :: 17 februari 2014, AB

Een paar maanden terug, toen St. Vincent – née...

David Byrne & St. Vincent :: 24 augustus 2013, Bozar

David Byrne, muzikaal duizendpoot in hoofdberoep, en Annie Clarke,...

Twee streepjes muziek van David Byrne en St. Vincent

Love This Giant is het creatuur dat de samenwerking...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Julian Lage Trio

14 april 2024De Roma, Borgerhout

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Bad Nerves

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

Chase & Status

31 maart 2024Paaspop, Schijndel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in