Jamie Lidell :: Building a Beginning

De huidige generatie soulzangers graaien nogal graag in een eindeloze elektronica-effectenbak om hun stem te laten horen. Het doet dan ook deugd dat Jamie Lidell met Building a Beginning teruggrijpt naar de eenvoud en de authenticiteit van wat een echt goede soulstem te bieden heeft.

Na Jamie Lidell uit 2013, toen de Britse soulzanger volledig de elektronische kant opging, was het afwachten wat nieuw werk zou brengen. Lidell is er altijd een liefhebber van geweest om zijn fantastisch soepele stembanden te mixen met samples en allerhande elektronische snufjes. Op Building a Beginning verschuift de focus echter veel meer naar de zuiverheid en natuurlijke kracht van zijn stem.

In het titelnummer neemt Lidell ons mee naar de zwoele soulsfeer van de jaren ’70, toen kindsterren Stevie Wonder en Michael Jackson langzamerhand volwassen werden. ” I Live to See You Smile” is van een zeldzame ontroerende kwaliteit, en gegarandeerd een plakker die op vele trouwpartijen als openingsdans zal weerklinken. Met een tekst als “The greatest joys don’t feel like any sacrifice”, kan het niet mislopen. Het pakkende zit hem in de emotionele kracht van Lidells stem, maar ook in de achtergrondzangeressen, die hun sporen verdienden bij Chaka Khan. Ook op “Motionless”, een zondagse gospel, maken deze dames het mooie weer. Ergens hierboven zweeft de geest van Michael Jackson die goedkeurend knikt.

“Julian” is, ondanks de emotionele tekst over de tweejarige zoon van Lidell, een swingend nummer geworden. Mét kraailachje van de kleine op het eind. “I don’t know what else to say/ Except that happiness is your face”: is er op deze wereld een mooiere liefdesverklaring aan je peuter te vinden? Een deel van de teksten werd overigens geschreven door Lidells vrouw. ” In Love And Alone” vertelt ons welke pijn de afwezigheid van je geliefde kan veroorzaken, en diezelfde pijn weerklinkt in Lidells stem.

“Me and You” heeft zo’n heerlijk percussief ritme, en de aanstekelijke wahwah-geluiden op “How Did I Live Before Your Love” doen de meest stabiele mens meer dan eens heen en weer deinen. Was het al niet oktober, we zouden denken dat de zomer eraan komt. “Walk Right Back” en “Nothing’s Gonna Change” zijn dan weer de outsiders op dit album, met hun hoekige, dansbare ritmes en effecten. Niets mis mee natuurlijk, wat vintage Lidell kan geen kwaad. In “Believe in Me”, dat drijft op een onheilspellende riffje, twijfelt de protagonist aan zichzelf en zijn geliefde (“Believe in me/ How am I supposed to believe in myself”).

Er valt over elk nummer wel iets moois en positiefs te zeggen. Jamie Lidell klinkt op Building a Beginning overdonderend eerlijk. Misschien is dit album wel het begin van een nieuw hoofdstuk in zijn leven, zoals hij overtuigt als iemand die zich goed voelt in zijn vel en weet wat belangrijk is in zijn leven. Zingen is daar zeker een aspect van, de kracht en emotie die hij met zijn stembanden weet op te roepen, is van een zeldzaam hoge kwaliteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 3 =