Jamie Lidell And The Royal Pharaohs :: 20 oktober 2016, AB

Wij hebben het ook maar van horen zeggen, maar een kind krijgen, het zou wat met je doen. De Britse soulzanger Jamie Lidell lijkt dat te kunnen bevestigen; zo schreef hij de meeste nummers van het zopas uitgebrachte Building A Beginning als slaapliedjes voor zijn inmiddels twee jaar oude zoontje. Vanavond moet blijken of hij er ook een volle AB mee kan entertainen.

“Ik begon na te denken over wie ik ben, waar ik in mijn leven sta, wat belangrijk is voor mij en wat ik wil doorgeven aan hem”, zo omschreef Lidell onlangs aan onze (kvp) wat de geboorte van zijn zoon Julian precies bij hem teweegbracht. Samen met zijn vrouw Lindsay schreef Lidell in het rustgevende Nashville zijn zesde plaat Building A Beginning. Tijdens het gesprek dat de AB voorafgaand aan dit concert organiseerde, omschreef Lidell dit album dan ook als zijn familieplaat. Hij wilde iets tijdloos creëren voor Julian en zijn omgeving, het mocht niet te snel gedateerd klinken. Ook muzikaal keert Lidell terug naar het begin, naar de authentieke soul van de jaren zestig en zeventig, ditmaal zonder opsmuk vol toefjes elektronica die we van hem gewoon zijn.

Op het podium duikt Lidell niet langer weg in zijn intergalactische mini-ruimteschip, zoals we hem dat hier drie jaar geleden zagen doen, maar laat hij zich omringen door acht puike muzikanten, die hij The Royal Pharaohs doopt. Hiermee heeft de Brit eindelijk een band gevonden die zijn nummers eer aandoet. Er is een glansrol weggelegd voor de trompettist, al is het drummer Daru Jones — door Lidell bevorderd tot Band Director — die er met kop en schouders bovenuit steekt. Jones bepaalt het ritme, letterlijk en figuurlijk, en is zo tegelijk bandleider en metronoom. Vergelijk het met Questlove bij The Roots. Tijdens opener “Multiply” is het nog wat zoeken naar het juiste geluid, maar vanaf “How Did I Live Before Your Love” en “Walk Right Back”, waarin de saxofonist zich volledig mag laten gaan, komt de stomende funkmachine op gang.

Klonken Jamie Lidell And The Royal Pharaohs op Pukkelpop, waar ze deze zomer hun vuurdoop beleefden, nog erg afgemeten en strak geregisseerd, dan gaat het er vanavond al wat losser aan toe. Er is volop ruimte voor improvisatie. Zo gaat Lidell aan het einde van de set iedereen influisteren dat hij nog een snelle versie van “When I Come Back Around” wil spelen, en wordt het tempo ook door de set heen aangehouden. De nummers lopen in elkaar over, waardoor er geen doodse momenten vallen. Zelfs niet tijdens de rustigere songs zoals de prachtige tandem “I Live To Make You Smile”/ “Me And You”, waarbij je de bedenking maakt dat het de juiste beslissing was van Lidell om eens een naakte, pure plaat te maken. Dit is bloedstollend mooie soul die niet stroperig aanvoelt.

Zoals dat bij iedere tour het geval is, herwerkt Lidell ook een handvol oude nummers zodat ze perfect in de set passen. Ook vanavond is dat niet anders: “Little Bit Of Feel Good” wordt in een getailleerd purperen Princejasje gegoten en ook “Another Day” krijgt een stomende versie mee. Tijdens dat laatste nummer gaat Lidell trouwens toch héél even aan een effectenbakje wriemelen. “A Little Bit More” drijft op een kwieke drumslag van drummer Daru Jones, heel cool en stijlvol, met ondersteuning van de trompet waardoor je je middenin een blaxploitationfilm uit de jaren zeventig waant.

Jamie Lidell kennende, ontbindt hij The Royal Pharaohs binnen de kortste keren en gaat hij opnieuw op zoek naar een nieuwe aanpak, naar nieuwe prikkels. Dat siert hem, al is het tegelijk jammer dat hier niet meer mensen zullen kunnen van genieten, want wie er vanavond bij was, beleefde iets speciaals. Jamie Lidell And The Royal Pharaohs is de beste Lidell die wij al zagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × vier =