The Veils :: Total Depravity

Komt een man uit een bar in L.A., zegt één helft van Run The Jewels dat hij fan van je band is. En Wat Er Dan Gebeurt Zal Je Niet Geloven. Finn Andrews en El-P werden vrienden, en die nieuwe van The Veils laat horen waar dat toe leidde: een nieuw geluid, met oude euvels.

Want The Veils, dat is toch dat groepje voor wie het nooit écht wilde lukken. Wist zich twaalf jaar geleden met “Lavinia” van debuut The Runaway Found per ongeluk een Hot Shot op Studio Brussel te versieren, maakte daarna betere platen die minder airplay kregen. Tegen dat de groep zijn laatste en vierde Time Stays, We Go uitbracht, was dat op een eigen label; met de hakken de sloot over. Een verhaal van net niet, leek het. Zo eentje waarover we binnen twintig jaar nog altijd zullen schrijven “toch een verdomd leuk bandje”, maar dat nooit echt werd wat we hoopten. Maar er is natuurlijk een reden waarom het nooit écht heeft draaide voor deze band, ondanks alles.

Alles is in dit geval vooral: het onwaarschijnlijke songschrijftalent van Andrews, de bastaardzoon van The Triffids’ David McComb en Nick Cave. Ook op Total Depravity — dan toch aan een vijfde toegekomen — schildert de zoon van XTC-oprichter Barry Andrews landschappen vol doem, portretten vol pijn. Lees de tracklist, met zijn “Devil”, “Spirits”, “Dead” en “Bones”, en je voelt hoe hard de schaduw van Cave over Andrews hangt. Zo was het al sinds tweede plaat Nux Vomica — nog altijd zijn beste — en zo is het ook hier. De frêle Nieuw-Zeelander is een God in het diepst van zijn gedachten, maar hij wandelt bij momenten zo opzichtig naast de oppervleermuis, dat het ook pijnlijk duidelijk wordt hoe hij diens theatrale kracht mist.

Zo wil “King Of Chrome” een psychopatische vrachtwagenchauffeur neerzetten — “It’s been eighteen years since his last home-cooked meal”– maar je hoort vooral iemand die probeert dreiging te doen, maar het niet kan. Dat is jammer, want wat zouden The Bad Seeds met dit nummer kunnen aanrichten! De invloed van El-P, die Andrews de zegen leerde van de spaarzaamheid, is meteen ook duidelijk: een kale geprogrammeerde beat, meer is niet nodig als basis voor de band om over loos te gaan. Zelfde verhaal voor eerste single “Axolotl”, waarin Andrews in de huid van een bijzonder soort hagedisje — dat krijg je als ook David Lynch een fan is — kruipt; het had iets kunnen zijn, maar het is alweer net niet.

Het zijn de nummers die de aandacht trekken, en initieel voor teleurstelling zorgen. Er is nét te hard over nagedacht, een klein beetje te veel geprobeerd. Tot je merkt dat de droge funk van “A Bit On The Side” — The Veils en sex; het moet een eerste keer zijn — in je hoofd blijft resoneren. Dat “Low Lays The Devil” met zijn simpel orgeltje bezweert. Dan wordt wel duidelijk hoe EL-P, Veilsfan van het eerste uur, de band uit de comfortzone heeft geduwd waarin hij met Time Stays, We go was beland . En hoe dat is waar Andrews op zijn best is. Uitgedaagd door de beats en loops die zijn producer hem aanreikte laat hij het hele vocale gamma horen: fluisteren, uithalen, balladeeren, hij kan het allemaal.

Ergens is het dus jammer dat het de meest klassieke Veilssongs zijn die Total Depravity aanschafbaar maken. Het is niet dat beatje dat op de achtergrond meeloopt dat “Swimming With The Crocodiles” de moeite waard maakt (het helpt wel) maar de bezwerende melodie, “Iodine & Iron” had zelfs op dat debuut kunnen staan met zijn langoureuze toetsen. En “House Of The Spirits” is helemaal zwierig klassieke songschrijfkunst.

Toch: er is opnieuw iets wakker gemaakt in Andrews dat we graag een flink shot cafeïne willen geven. De bevlogen preacher man van Nux Vomica is er nog steeds, zo horen we in het op kousenvoeten openbloeiende “In The Blood”, maar heeft wat aanmoediging nodig. Misschien is El-P de vroedvrouw die het er toch uit krijgt, en is Total Depravity slechts de voorbode van wat komen kan. Schrijf The Veils nog niet af — dat doen wij ook niet — en koester deze plaat. De belofte blijft, zelfs al is het wachten op de vervulling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht − een =