Mitski :: Puberty 2

Alsof een ‘eerste puberteit’ niet afschrikwekkend genoeg klinkt, doopte de 25-jarige Mitski haar vierde album Puberty 2, een half uur durende coming of age-trip die op een natuurlijke manier voortbouwt op Bury Me At Makeout Creek uit 2014.

Mitski Miyawaki, geboren in Japan, dweilde in het spoor van haar vader zowat de hele aardbol af en ervaarde met haar Japans-Amerikaanse roots de outsiderpositie van op de eerste rij. Het gevoel er nooit écht helemaal bij te horen, is haar dan ook niet vreemd. “Your Best American Girl”, de in maart vooruitgeschoven single, begint breekbaar met enkel een zachte stem en akoestische gitaar, maar barst vervolgens open als een overrijpe puist, met krijsende gitaren en een verrassend meezingbaar refrein waarin de feedbackknop flink wordt opengedraaid. Terwijl ze met krachtige stem het stof uit haar luchtpijp blaast, maakt Mitski scherpe observaties over cultuurverschillen, verwachtingen en onvermijdelijke teleurstellingen in de liefde: “Your mother wouldn’t approve/ Of how my mother raised me/ But I do, I think I do/ And you’re an all-American boy/ I guess I couldn’t help/ Try to be/ Your best American girl.”

Qua sound draait deze niet zo ‘American Girl’ op het eerste gehoor de klok terug naar de weifelende melodieën van de ‘90s indie rock. Vergelijkwerk met andere artiesten is altijd nattevingerwerk, maar wij horen soortgenoten in namen als Frankie Cosmos en Courtney Barnett, met een occasioneel vleugje Pixies-gitaargeweld als kers op de taart. Puberty 2 lijkt charmant, met een schijnbaar hoog lo-fi, doe-het-zelf-gehalte, maar wie dat denkt, slaat de bal ferm mis. Miyawaki studeerde in haar voorlopige thuisbasis New York immers muziekcompositie. Alles is gestileerd en uitgebalanceerd. Over elke geluidslaag werd nagedacht. Naast “Your Best American Girl” is “Fireworks” nog zo’n fijn opgebouwd kleppertje dat sober start met de strak gespannen beat van een drummachine en gitaargetokkel. Het gelaten gezongen “One morning this sadness will fossilize / And I will forget how to cry” krijgt echter gauw gezelschap van synths en subtiel klokkengelui, hoe ongeloofwaardig dat laatste ook mag klinken.

Tussen de existentiële angst en crisissen door zijn de teksten gelukkig vaak speels en tongue in cheek. We weten nog steeds niet hoe dubbelzinnig we de “bedroom dance routine” in “Dan The Dancer” moeten opvatten. Of wat te denken van het dromerige “Once More To See You”, een song over een geheime verliefdheid en “pinky promise kisses”, die tegelijkertijd ook de uitnodiging “come inside and be with me” fluistert. Mitski schudt bovenal persoonlijke beschouwingen uit haar mouw. De dramatiek en emotie van de adolescentenperiode liggen nog vers in het geheugen, maar er is ook het besef dat de wereld niet stopt wanneer je een slechte dag hebt. Het komt er op aan kleine manieren te vinden om daar mee om te gaan, zoals in de mooie, intimistische afsluiter “A Burning Hill” waarin de woorden “I’ll love the littler things” als zelfhulptip begeleid worden door speelse fingerpicking. Het is niet zo dat Puberty 2 bol staat van onvergetelijke parels. “Thursday Girl” en “Crack Baby veroorzaakten niet veel deining en zetten aan tot indommelen. Gelukkig creëren het zweverige “I Bet On Losing Dogs”, de schattige gitaarpop van “Loving Feeling” en het grillige rammelnummer ”My Body Is Made Of Crushed Little Stars” voldoende variatie en spanning.

Mitksi is zo een van die artiesten waarvan je leert houden. Het duurt even voor je grip krijgt op de plaat, maar wie de rit enkele malen uitzit, beseft hoe bedachtzaam elke song en elk woord gearrangeerd werden. Wie over tijd noch geduld beschikt plukt vooral “Your Best American Girl” (een van de beste nummers die we de voorbije jaren hoorden) en “Fireworks” uit de tracklist. Toch zou het doodjammer zijn om niet even te gaan zitten en je te laten beroeren door een interessante singer-songwriter en dit aparte, doch toegankelijke album.

Op woensdag 28 september staat Mitski in de AB Club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × drie =